Zloglasni ruski hakeri tvrde da stoje iza napada na hrvatske institucije

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2024. u 11:13
IZVOR: Telegram

Službe su odmah reagirale i to je sanirano i normalno funkcionira. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posljedice”, izjavio je u srijedu Damir Habijan

Ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na hrvatske financijske institucije, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza, koji su se dogodili u srijedu. No, na popisu njihovih meta nije i KBC Zagreb koji je u četvrtak bio meta kibernetičkog napada.

“Došlo je do kibernetičkog napada na dio državne informatičke infrastrukture. Uslijed toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Porezne uprave. Službe su odmah reagirale i to je sanirano i normalno funkcionira. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posljedice”, izjavio je u srijedu Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Klinički bolnički centar Zagreb u četvrtak ujutro objavio kako su napadnuti i njihovi sustavi, te su bili prisiljeni ugasiti ih. No, oni nisu na popisu ruskih hakera i moguće je kako se nisu još pohvalili. Uz objavljeni popis meta u RH napisali su ‘dead on ping’ što bi značilo da su pod hakerskim ‘DDoS napadom’. piše Tportal.

“Prošlo je dosta vremena otkako nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo se “podsjetiti”, piše na Telegram profilu NoName057 koji pak tvrde kako su upravo oni odgovorni na hakerski napad na Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Zagrebačku burzu.

Komentirajte prvi

New Report

Close