Želite što prije početi s poslovanjem u EU? Ovo vam je referentna točka

Autor: Suzana Varošanec , 04. srpanj 2013. u 14:11
Thinkstock

Jedinstvena kontaktna točka za usluge (engl. PSC: Point of Single Contact), portal pri Hrvatskoj gospodarskoj komori uvršten je na popis svih kontaktnih točaka u EU, objavila je HGK-a.

 Jedinstvena kontaktna točka za usluge  (engl. PSC: Point of Single Contact), portal pri Hrvatskoj gospodarskoj komori uvršten je na popis svih kontaktnih točaka u EU, objavila je HGK-a.

Od 1. srpnja 2013. PSC Hrvatska je postala dijelom tzv. EUGO mreže, europske mreže jedinstvenih kontaktnih točaka, a riječ je važnom alatu koji služi za brzu razmjenu informacija gospodarskim subjektima koji želi što prije započeti poslovanje u drugoj državi članici EU ili proširiti postojeće, te imaju dvojbe ili nejasnoće vezane uz poslovanje. 

U svakome slučaju, navode iz Komore, od sada možete kontaktirati Jedinstvenu kontaktnu točku pri HGK, a ona pruža sve raspoložive poslovne informacije primarno hrvatskim poduzetnicima, ali i pravnim i fizičkim osobama iz EU-a koje se bave uslužnim djelatnostima.

Ulaskom RH u punopravno članstvo EU hrvatskim je tvrtkama otvoreno slobodno unutarnje tržište usluga. To konkretno znači da tvrtke iz RH mogu slobodno obavljati većinu uslužnih djelatnosti u bilo kojoj drugoj državi članici EU-a.

Isto vrijedi i za poduzetnike iz EU-a prilikom pružanja usluga u RH, podsjećaju u obavijesti HGK-a. Naime, na PSC portalima zemalja članica EU moguće je doći do informacije o tome koje su dozvole i notifikacije (obavijesti) potrebne za pokretanje poslovanja u nekoj od država članica EU. Što je potrebno za privremeno obavljanje određenih uslužnih djelatnosti u inozemstvu? Kako ishoditi određene dozvole ili odobrenja? Koja je institucija nadležna za ishođenje istih i drugih postupaka? Kako ishoditi priznavanje profesionalnih (stručnih) kvalifikacija? Koje su i kolike naknade i pristojbe? Koliko je vremena potrebno za ishođenje određenih dozvola ili odobrenja te što je potrebno za pokretanje poslovanja, primjerice za otvaranje restorana ili trgovine? PSC portali bitno se razlikuju po stupnju razvoja i opsegu informacija koje pružaju, no svi štede vrijeme i novac prilikom traženja određenih poslovnih informacija, pomažu prilikom širenja poslovanja u druge države članice te osiguravaju transparentnost i pravnu sigurnost, ističu iz Komore.   

Komentirajte prvi

New Report

Close