Žderić popustio Liniću, nudi državi namirenje duga u tri dijela

Autor: Suzana Varošanec , 09. travanj 2013. u 22:01
Model je: otpis 30 posto tražbine, 40-postotno namirenje pretvaranjem u temeljni kapital, a 30 posto u ratama

Fina je na prijedlog dužnika objavila izmijenjeni plan financijskog restruktiranja kako bi se vjerovnici pripremili za novo ročište.

Konstruktor je svojim vjerovnicima ponudio izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja, u taj potez, doznajemo, polaže sve nade kako ne bi završio u stečaju. Plan je na Konstruktorov prijedlog Fina upravo objavila, a detaljnije će o svemu izvijestiti direktor Željko Žderić na ročištu 17. travnja, koje je sazvano radi utvrđivanja tražbina i glasovanja. Nije to veliko iznenađenje.

Ovaj slučaj ulazi u drugu polovicu predstečajnog postupka, a kako mora biti završen do kraja svibnja, Željko Žderić, direktor splitske tvrtke, povukao je navodno jedini potez kojim još može spasiti tvrku s više od 1000 radnika. Riječ je o jednostavnom manevru budući da u Fininim postupcima dužnik prije glasovanja sam predlaže plan, ali ne i njegovu korekciju, posebno ne na način da u prijedlogu nagodbe koji iznosi napominje da nisu navedene tražbine vjerovnika, niti njihova podjela, budući da nisu utvrđene Fininim rješenjem o utvrđivanju tražbina. U tom predmetu konačno stanje nije još poznato. Promjene u planu navodno su izlobirane u pregovorima s vjerovnicima kao svojevrsna priprema terena, te igrajući na kartu da će dobiti podršku države, a ne samo banaka. One su, neslužbeno se doznaje, spremne odreći će prava na odvojeno namirenje kako bi tvrtka preživjela.Što plan donosi? Postoje, kao prvo, razlike u odnosu na prvobitni plan koji je svojedobno razjario ministra financija Linića.

Po novome je Konstruktor popustljiviji, nudi nove modalitete nagodbe državi, te više ne predviđa da vjerovnici javnog sektora 80 posto ukupnih tražbina (za poreze, tražbine jedinica lokalne samouprave, HAC-a, HC-a, RBC-a Rebro) unesu u kapital, dok bi se ostatak duga reprogramirao na osam godina uz jednu godinu počeka. Umjesto toga, za glavnicu koju duguju državi predlažu podmirenje u tri dijela: otpis 30 posto tražbine, 40-postotno namirenje pretvaranjem u temeljni kapital, a za preostalih 30 posto obročnu isplatu na pet godina, uz kamatu od 4 posto i poček od 18 mjeseci.   Na sličan način kako je Dalekovod riješio dobavljače, i Konstruktorov plan sadrži dvije grupe. Za one koji imaju tražbinu manju od 50 tisuća kuna predviđa se otpis 50 posto iznosa, a ostatak u obračnoj isplati. Oni s tražbinama većim od 50 tisuća kuna pretvorili bi 70 posto iznosa u temeljni kapital, dok bi 30 posto naplatili obročno. Tako bi država i dobavljači ponijeli svoj teret spašavanja tvrtke konverzijom njezonih dugova u kapital.

Prema projekcijama, na kraju 2017. on bi se povećao za 557 milijuna kuna. Plan poslovanja sačinjen do 2017. predviđa oporavak prihoda refokusiranjem na osnovnu djelatnost te poboljašanje operativne dobiti na razini od 26 milijuna u ovoj godini, pa do razine od 57 milijuna u 2017. U paketu je pet mjera financijskog restrukturiranja kojima se postiže smanjenje zaduženosti. U planu se navode konkretni efekti. Od djelomične konverzije duga prema bankama kroz Mezzanine smanjenje duga iznosilo bi 132 milijuna kuna. Od konverzije tražbina u kapital efekt bi bio 256 milijuna. U reprogramu bi bio zahvaćen preostali dug od 275 milijuna kuna. Uz otpis dosadašnjih kamata, predviđa se brisanje 143 mil. kuna glavnice povezanim tvrtkama u inozemstvu, a kod domaćih povezanih tvrtki 4 milijuna kuna. Za svoj novi potez Konstruktor je dao Fini neodređeno objašnjenje u kojem se poziva na promjene koje se nisu mogle predvidjeti nakon prvog plana baziranog na podacima 31. listopada 2012. 

Vjerovnici u problemu

Fina nekima vraćala prijave

Suprotno početnim nagađanjima hoće li Konstruktor završiti u stečaju zbog više od 25 posto osporenih tražbina, upućeni tvrde da se to na idućem ročištu u travnju neće dogoditi. Na posljednjem je ročištu sredinom ožujka utvrđeno da tvrtka ima 2,04 milijarde kn tražbina te 455 milijuna osporenih i ukupno prijavljenih 2,3 mlrd. kuna. Brojni su se vjerovnici žalili da im je Fina odbila prijave te im je vraćala kuverte s povratnicom. Mnogi računaju da će im te tražbine na kraju biti priznate, a nikome nije jasno kako su moguće takve greške Fine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slažem se…vidim da ima propalih nagodbi jer kriminalci fingiraju sporna potraživanja, a Fina i Ministarstvo financija to toleriraju… ma fuj…

Kako su moguce takve pogreske?

Vrlo lako, Fina ne radi po Zakonu nego kako joj Linic kaze.

New Report

Close