Iako popisivanje šteta nakon suša još nije gotovo, one su već milijunske – sunčeve zrake previše griju i maslinovu krošnju.
Livio Belci će od svojih maslina možda uspjeti dobiti 400 kilograma ulja, nekad su to bile 2 tone.
Kako piše Dnevnik.hr, štetu od suše prijavilo je 400 vodnjanskih maslinara. "Popisano je već do sada 150 tisuća rodnih stabala maslina kad bi to pomnožili sa 20 kilograma prosječnog uroda po stablu i 6 kuna cijene kilograma ploda, već dolazimo do iznosa od 15 milijuna kuna", kaže Franko Raguž, voditelj stručne službe udruge Agroturist Vodnjan.
No, s tim se problemima nosi i cijela općina Ližnjan. "Patila je i vinova loza, što se očituje u manjim zrnima grožđa, zatim povrće", ističe Ankica Piccoli, predsjednica Udruge poljoprivrednika Agro-Mladica Ližnjan.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.sokole,nažalost ni u Crnoj Gori nema domaće prasadi i oni uvoze.Kod njih još valja vranac,Plantaže ga proizvode i grožđe,nektarine,breskve.Probao goveđu pršutu,nije mi sjela.
prošle godine su iz crne gore uvozili. ove godine ne znam jer kažem, sve manje jedem to.
goveđa pršuta (ona crnogorska) mi je super, ali mrvu preslana. probaj ovo : pisinium sušeni goveđi ramstek. ima ga u billi po istri, možda i drugdje. mislim da bi ti se to moglo svidjeti. ako nema u billi, imaš u gavriloviću-dioni, ali ne pakirano nego u mesoreznici.
sokole,nažalost ni u Crnoj Gori nema domaće prasadi i oni uvoze.Kod njih još valja vranac,Plantaže ga proizvode i grožđe,nektarine,breskve.Probao goveđu pršutu,nije mi sjela.
To si uvalio ulja našim gostioničarima na Petoj Aveniji…i okolici ?
MOgu mislit po kojim cijanama,…….pa i to treba znat!
Nemoj se ti ljutiti…Ja ti vrlo dobro raspoznajem kvalitetu maslinovog ulja..
jer , kad nisi naviknut na splačine, i pregorelo ulje..onda poslije konzumiranja, znaš što te čeka…
Dakle, samo kvaliteta …samo velim, da ne treba dramatizirat radi takve suše–
to je sve marketinški trik – za dizanje cijene, ništa drugo…
a što se tiče bučinog ulja, zabezeknuto sam ove jeseni gledala TIKVE
na oranicama , gdje se vozim na posao…..nikad ih toliko nije bilo…
Ko u Austriji, pune oranice…….fenomenalno. I tu treba paziti na prevare,
a mi domači, vrlo dobro znamo u čemu nas pokušavaju prevariti, kao i
Vi, u maslinovom ulju.
inače, jedan hrvatski restoran u new yorku, mi je zapeo za oko, nije mi bilo
jasno, tko se tamo uvalio na tako dobroj poziciji…?
a koliko prasadi ima u Istri,možda 50?A zato pršuta ima za izvoz…
prasadi ima puno više, ali jednako se radi kao i u dalmaciji – dovlače se svinje iz slavonije. zato ja jedem hercegovački pršut – tamo je prasad uvezena iz crne gore, a to zato i daje kvalitetu. a zapravo, sve manje jedem pršut jer svinjsko meso više me ne privlači. sada jedem goveđi pršut i goveđi ombolo. imaš za kupiti u svim dućanima u istri pa ga probaj, a imaš ga i u dioni i gavriloviću. vrlo je kvalitetan, čisti protein – ramstek . odlična stvar. to je budućnost.
Uključite se u raspravu