Zašto Hrvati ne žele raditi u ugostiteljstvu? ‘Ista stvar se dogodila Sloveniji’

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2024. u 07:37
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Plaće su dosta otišle gore, a očekujemo i da Vlada bude malo fleksibilnija i smanji davanja na plaće kako bismo i mi imali prostora dati veće plaće svojim radnicima, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja grada Zagreba Franz Letica.

Na N1 televiziji je gostovao predsjednik Udruženja ugostitelja grada Zagreba Franz Letica.

Vlada je predstavila novi Zakon o strancima, za koji Letica smatra da nudi više fleksibilnosti nego dosadašnji: “Za nas je jedino opterećenje medijalna plaća koju ćemo morati uplatiti kao garanciju za radnika, što je s jedne strane korektno. Dobra je stvar što će ljudi koji već rade ovdje moći dovesti obitelji ako žele. To je stvar na kojoj moramo raditi kako bismo integrirali te ljude u naše društvo.”

Nije iznenađen što Hrvati ne žele raditi u ugostiteljstvu, već to tumači kao posljedicu pristupanja Schengenu: “Svi su otišli raditi u Europu jer misle da je tamo bolje. Ista stvar se dogodila Sloveniji kada se otvorio Schengen. To je normalna stvar.”

“Plaće su dosta otišle gore, a očekujemo i da Vlada bude malo fleksibilnija i smanji davanja na plaće kako bismo i mi imali prostora dati veće plaće svojim radnicima”, dodao je.

Premda su u recentnim poreznim izmjenama najavljene mjere za smanjenje opterećenja na plaćama, postavlja se pitanje rade li se dovoljne promjene.

“Nova porezna izmjena nije dovoljna. U Bavarskoj, koja je najskuplja, na neto plaću od 2000 eura, moja davanja su 600 eura. U Hrvatskoj su na 2000 eura davanja 1250 eura. To je duplo više i taj dio nije normalan. Trebali bismo prepisati zakon od Njemačke”, objasnio je Letica.

Letica pozdravlja i novinu u Zakonu koja zahtijeva da stranci moraju dokazati obrazovanje i iskustvo za određeni posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close