Zaštitarka pokazala hrabrost prijavom HŽ-ove tvrtke, što sada?

Autor: Mateja Bratanić , 10. listopad 2012. u 10:50
Ilustracija (PXL)

Odgađaju li hrvatski radnici pokretanje stečaja zbog nepovjerenja u pravnu državu?

Zaštitarka HŽ-ove tvrtke kćeri RVR (Redarstvo-vatrogastvo-rasadnik) dala je prije nekoliko dana izvanredni otkaz jer joj nisu isplaćene plaće za lipanj, srpanj i kolovoz kao ni naknade za prijevoz. Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH), čiji je zaštitarka član,  priložio je njezin otkaz kao dokaz prijavi upućenoj Državnom inspektoratu te Državnom odvjetništvu RH.

U prijavi se objašnjava kako je razlog za izvanredni otkaz što ga je zaštitarka podnijela neisplata plaća za redoviti rad, neisplata plaća za prekovremeni rad te naknada za prijevoz. Na ovaj potez zaštitarka se odlučila nakon propalog prosvjeda stotinjak svojih kolega prošli tjedan pred zgradom Uprave RVR-a. Tražena je tada odgovornost čelnih ljudi zbog katastrofalnog stanja u poduzeću, kao i zbog neisplate zaostalih plaća, izvijestio je Novi list.

RVR je kao bivša tvrtka kćer HŽ-a 2007. krenula u proces privatizacije, a već u startu radnici su obmanuti jer je obećano da će im tvrtka otplaćivati veći dio kredita podignutih za otkup udjela. Istovremeno iz Uprave RVR-a očajničke poteze svojih zaposlenika ocjenjuju apsurdnima, podsjećajući da je RVR d.o.o. u 100-postotnom vlasništvu samih radnika. Objašnjavaju kako su poslovni problemi posljedica nemogućnosti naplate potraživanja od naručitelja usluga koji su u sustavu HŽ-a, navodi list.

Radnici nemaju više što izgubiti

Može li se ovaj potez zaštitarke i sindikata nazvati radikalnim, i kako sindikati i radnici najčešće postupaju u sličnim situacijama?

Predsjednik Vijeća RSRH-Zaštita Miomir Jačimović, koji je uputio prijavu nadležnim institucijama, kaže kako smatraju da je tvrtka RVR prekršila Zakon o trgovačkim društvima i da radnici nemaju više što izgubiti.

“Republički sindikat radnika Hrvatske podnositelj je prijave. Očekujemo da će DORH obaviti izvidne radnje i slučaj  proslijediti Odjelu za gospodarski kriminalitet. Smatramo da je prekršen Zakon o trgovačkim društvima jer društvo nije pokrenulo stečaj iako dulje od 60 dana ne podmiruje svoje dospjele obveze. Ako već mjesecima radnicima ne isplaćuju plaće, očito je da su u velikim problemima. To je društvo poznato po ESOP sustavu, s kojim se svašta radilo, a radnici sada ne mogu dobiti ni 10 posto od onoga što su uplatili”, kaže  Jačimović. Izgovore Uprave RVR-a da su poslovni problemi posljedica nemogućnosti naplate potraživanja od naručitelja usluga koji su u sustavu HŽ-a Jačimović naziva “žabokrečinom”.

'Nesposobne tvrtke trebaju ići u stečaj'

Smatra da se zaštitarka nema čega bojati, jer više nema što izgubiti. Više im je radnika dolazilo unazad par mjeseci, podnijeto je sedam izvanrednih otkaza, a Sindikat ih je sve proslijedio DORH-u. Kaže da njihov Sindikat čak ni nema puno članova u toj tvrtki, te osuđuje sindikate koji zastupaju ostale radnike i nisu ih zaštitili. Svim bi radnicima koji se nalaze u sličnoj situaciji preporučio da podnesu izvanredni otkaz i prijavu, upozorivši i na tešku situaciju u kojoj se nađu radnici koji ne primaju plaću: “Oni nemaju novca ni za dolazak na posao, moraju se švercati u javnom prijevozu.” Jačimović kaže da željno očekuje Linićeve zakone, jer nesposobne tvrtke trebaju ići u stečaj. Dodao je i da u Hrvatskoj ima previše zaštitarskih firmi, da ih treba svesti na desetak.

Što očekuje od željenog stečaja? Svjestan je da je tvrtka u velikim problemima i da nema nade za radnička potraživanja. Sve nade polažu u Agenciju za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca koji bi trebao radnicima isplatiti neisplaćene plaće za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja odnosno prije prestanka radnog odnosa.”U ovom slučaju brzina je vrlina”, zaključio je.

Matijašević: Ako štrajk može nanijeti štetu poslodavcu, onda radnici trebaju stupiti u štrajk

Upitali smo i Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata, što bi radnici koji mjesecima nisu dobili plaću trebali poduzeti. “U Hrvatskoj koja je pravna država, no pravda nije dostupna malim ljudima, teško je dijeliti lekcije. Što poduzeti ovisi o situaciji? Ako štrajk može nanijeti štetu poslodavcu, onda radnici trebaju stupiti u štrajk”, kaže Matijašević. Podsjetio je i na slučaj Osječke pivovare gdje su radnici stupili u štrajk, a neki od njih su zbog toga i dobili otkaz. Sindikat i radnci su u borbi za ostvarivanje radničkih pravaposegnuli i za tužbama.

Republički sindikat radnika Hrvatske udružen je u Nezavisne sindikate Hrvatske. Predsjednik NSH-a Krešimir Sever ističe kako je tvrtka RVR poseban slučaj, jer se tamo vršio izniman pritisak na sindikalne povjerenike. A sami radnici su izigrani i kao dioničari.

Boje se posljedica

Kada im se članovi njihovih sindikata obrate za pomoć jer im poslodavac ne isplaćuje plaću, njihova ih pravna služba besplatno savjetuje. No, bilo je i situacija u kojima su pomoć pružili i onima koji nisu naši članovi, kaže Sever. “Problemi se javljaju i kada radnici ne slušaju sindikate, tj. sindikalne povjerenike koji ih upozoravaju na to da je vrijeme za pokretanje stečaja. Temeljno iskustvo u Hrvatskoj je da stečajevi nastupaju prekasno. U međuvremenu se upisuju razni vjerovnici. Primjer je Dioki, gdje su se neke banke upisali kao vjerovnici s puno većim iznosima u odnosu na iznose danih kredita”, kaže Sever.  “Hrvatski radnici imaju jako puno strpljenja kod neisplate plaća, jer znaju koliki je broj nezaposlenih u Hrvatskoj i boje se postati jedan od njih”, smatra.

Odgađaju li hrvatski radnici pokretanje stečaja zbog nepovjerenja u pravnu državu? “Mislim da ne razmišljaju tako daleko, nego da se radi o strahu od  mogućih posljedica. Boje se iskustva ostalih, jer je u Hrvatskoj najčešći stečaj koji završava likvidacijom poduzeća”, pojasnio je Sever nadodavši da europska iskustva govore u korist stečajeva s preustrojem, koji su kod nas, na žalost, rijetkost.

Komentirajte prvi

New Report

Close