Salmonele na sve strane, a epidemije zaraženih ljudi nema, percepcija je javnosti, nakon što su iz Državnog inspektorata (DIRH) posljednjih dana opozvali niz proizvoda, od kojih je najjače “zazvonio” slučaj obitelji Lukač koja mora usmrtiti čak 150.000 nesilica s jedne od dviju farmi u Graberju Ivanićkom. Unatoč sumnjama o podmetanju konkurencije, i treći je put, podsjetimo, na farmi potvrđena Salmonella enteritidis – u posljednjoj analizi na 41 od 947 uzetih uzoraka.
Iz DIRH-a kažu kako je lani zabilježeno 19 slučajeva salmonele (enteritidis), od kojih dva s hranom za životinje, ostali za ljudsku konzumaciju – meso peradi (9), ostale vrste mesa i prerađevina (6), po jedan u orašastim plodovima i proizvodima pekarstva. U devet mjeseci ove godine zabilježeno je pak već 20 slučajeva, od kojih četiri s hranom za životinje, a 16 (od kojih opet najviše u mesu peradi, 4) za ljudsku prehranu.
Dr. sc. Brigita Hengl, stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a, kaže kako se hrana povlači zbog ili utvrđene prisutnosti na salmonelu ili iz opreza, stoga nema informacija o oboljenjima povezanim s povučenom hranom. U ovoj su godini salmonelom bili kontaminirani i bademi, curry u prahu, proteinska smjesa za palačinke, u veljači i pet različitih čokoladnih proizvoda, ali od istog proizvođača i s istog izvora kontaminacije…
“Kako su konzumna jaja kategorija hrane koja se često konzumira, i znatno je raširenija, nego npr. curry u prahu, veći je i odjek u općoj javnosti”, kaže Hengl.
Isto tako i s napolitankama povučenima u listopadu koje isti proizvođač radi pod više robnih marki za više trgovaca. Sustav sigurnosti hrane koristi više mehanizama s ciljem da se što više zaštiti zdravlje potrošača, tako da je onda rezultat smanjenja prijava oboljenja u ljudi potvrda da sustav i funkcionira, objašnjava ona. Jaja se najviše smatraju primarnim izvorom salmonela – i najviše konzumiraju, pa predstavljaju i potencijalno najveći rizik za potrošače.
“Uvijek treba imati na umu da zdravlje možemo zaštititi dobrom termičkom obradom jaja. Salmonele uništava izloženost temperaturi od 60 °C tijekom 3-6 minuta, ili manje od 2 minute na 70 °C, ali svih dijelova hrane. Kod viših temperatura, potrebno vrijeme izlaganja je još kraće”, zaključila je Hendl.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu