Započeo upis narodnih obveznica i traje do 1. ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2023. u 22:00
Dvije su banke omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala/E. Elveđi/PIXSELL

Obveznice će se upisivati u dva kruga – prvi je za građane i traje od jučer, od 8 sati, do 1. ožujka do 20 sati.

Prvi put u Hrvatskoj u srijedu je u 8 sati počeo upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3,25 posto godišnje.

Obveznice će se upisivati u dva kruga – prvi je za građane i traje od jučer, od 8 sati, do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka.

Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala. Podsjetimo, država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura.

Ministar financija Marko Primorac apelirao je utorak na građane da u državne obveznice ulažu onu štednju koja im neće biti potrebna u iduće dvije godine, jer oni koji će obveznice držati do isteka roka dospijeća mogu biti “apsolutno mirni i sigurni” da će dobiti nominalni iznos koji su uložili te kuponsku kamatnu stopu.

“Ovo je prije svega namijenjeno za građane koji obveznicu planiraju držati do dospijeća. Utoliko, mogu biti apsolutno mirni i sigurni da će dobiti svake godine kuponsku kamatnu stopu od minimalno 3,25 posto, kao i nominalni iznos koji su uložili, po isteku roka dospijeća”, istaknuo je Primorac.

Ako građani koji kupe obveznice i kane ih prodavati na sekundarnom tržištu, postoji mogućnost da ne dobiju nominalni iznos koji su uložili te da taj iznos bude i manji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kupcima obveznica, besplatno dijele film: Glup, gluplji.

 

Vjerojatno piše, da im je Vlada RH zahvalna, na uplaćenoj školarini!

Treba biti totalno financijski nepismen pa kupiti nesto sa prinosom od 3,25%. Pa samo na nasoj burzi ima 20 dionica koje daju veću dividendu.

New Report

Close