Zamršeno klupko: Država oduzima HŽ-u nekretnine vrijedne 193 mil. kn

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2013. u 13:20
Thinkstock

HŽ i AUDIO prebit će novčana potraživanja, ali nakon toga HŽ i dalje ostaje dužan AUDIO-u 304 milijuna kuna, a kako će taj dio namiriti u nekretninama dug raste za 20 posto.

Vlada RH je donijela odluku kojom bi se trebala provesti jedna odluka Račanove Vlade iz 2001., namiriti međusobna dugovanja državnih institucija stvorena te iste godine, ali i zatvoriti obveze države nastale još 1999. kad je Vlada Zlatka Mateše odlučila preuzeti nekoliko stotina stanova od HŽ-a, piše Novi list. Rezultat te zamršene kombinatorike je odluka da se država, HŽ-Infrastruktura i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) međusobno nagode, prebiju dugovanja i preuzmu nekretnine. HŽ je dužan AUDIO-u jer je ta agencija prije 12 godina, dok se još zvala HFP, platila dug HŽ-a Ini u iznosu od 319 milijuna kuna. Dužan je i AUDIO HŽ-u jer je, još kao Fond prodavao njegove dionice, ali mu novac nikada nije proslijedio, ali dug je znatno manji – 15,35 milijuna kuna.

Nadalje, dužna je i država i to HŽ-Infrastrukturi za stotine stanova koje je od HŽ-a preuzela još 1999. na područjima od posebne državne skrbi za smještaj stradalnika Domovinskog rata. Zasad se država upisala kao vlasnik na 428 stanova, a preostale samo koristi za smještaj stradalnika. Koliko su ti stanovi vrijedni država ne zna. AUDIO je pak dužan državi i to gotovo 1,5 milijardi kuna 'po raznim osnovama'. Tako je sadašnja vlast odlučila složiti zamršeno klupko prebijanja obveza i preuzimanja nekretnina kako bi barem između HŽ-Infrastrukture i AUDIO-a ubuduće odnosi bili čisti, piše dalje Novi list. Pri tome se Vlada poziva na to da je još 2001. donesen nalog da državne tvrtke i institucije moraju odraditi prijeboj obveza, te da u slučaju kad se dugovi plaćaju nekretninama ili udjelima vrijednost mora biti 20 posto veća.

HŽ i AUDIO prebit će novčana potraživanja, ali nakon toga HŽ i dalje ostaje dužan AUDIO-u 304 milijuna kuna, a kako će taj dio namiriti u nekretninama dug raste na 364 milijuna kuna. HŽ će AUDIO-u prenijeti pet nekretnina (hoteli Miror i Mursa, Konačište u Rijeci i Koprivnici, 'Mađarska kuća' u Vinkovcima). Kako je njihova vrijednost 193 milijuna kuna, HŽ mora podmiriti dodatnih 171 milijun kuna. Tu na scenu stupa država, koja od AUDIO-a potražuje gotovo 1,5 milijardu kuna, a HŽ-u je dužna platiti 428 stanova, ali se još ne zna kolika je njihova vrijednost. Kad se ona utvrdi, za toliko će se smanjiti HŽ-ov dug prema AUDIO-u. Ako ni to ne bude dosta da HŽ riješi svoj dug ta će tvrtka Agenciji ponuditi još neke nekretnine, piše Novi list. 

Komentirajte prvi

New Report

Close