‘Zakon poštene čini dudekima, Jakovina je elementarna nepogoda’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2013. u 22:00
U sabornici se razvila žestoka rasprava/PIX

Prijedlog zakona najžešće napali HDSSB-ovci, koji ne bi dopustili svakome ni da ga komentira…

Poljoprivrednim zemljištem odsad se neće moći koristiti više, bolje i jeftinije, a zakon pogoduje velikim mastodontima i krupnom kapitalu.

Zajednička je to ocjena  oporbenih saborskih zastupnika, koji su u utorak žestoko kritizirali prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. HDSSB neće ga poduprijeti, rekao je njihov saborski zastupnik Igor Češek, jer podsjeća na televizijsku seriju "Gruntovčani" u kojoj su oni koji hoće pošteno živjeti od svojega rada "dudeki".Laburist Branko Vukšić smatra da predloženi zakon parcijalno rješava probleme u poljoprivredi te zamjera što prije toga nije donesena nova poljoprivredna strategija. "Ne zna se što će se proizvoditi, po kojoj cijeni i tko će to otkupiti", rekao je Vukšić i upozorio na to da sve treba dobro objasniti jer su, primjerice, kriteriji za zakup "prilično mutni" i mogu postati kliconoše korupcije. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da će se novim zakonom omogućiti veće iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta. "Poljoprivredni proizvođači vape za poljoprivrednim zemljištem i zato ćemo povećati njezino korištenje – više, bolje, jeftinije", dodao je ministar. Podsjetio je da je Agencija za poljoprivredno zemljište davno trebala početi raditi – ali nije, a 2012., kako je rekao, stavljeno je u funkciju 20 tisuća hektara.

"To je preuzimanje odgovornosti, a ne centralizacija", istaknuo je i dodao da će prioritet dobiti aktivni poljoprivredni proizvođači.Petar Čobanković (HDZ) ocijenio je netočnom tvrdnju da se dosad nije ništa radilo. "Pa ne idemo u EU zato što smo im simpatični, malo bucmasti ili ne", dodao je. Dinko Burić (HDSSB) istaknuo je pak da mala gospodarstva i dalje propadaju, smanjuje se stočarski fond i proizvodnja mlijeka, poticaji i ulaganja, pa je ministru Jakovini poručio da je "nova vrsta elementarne nepogode" za poljoprivrednu proizvodnju. "Seljaci su strahovali od tuče, a sada strahuju i od Jakovine", dodao je Burić. Nakon replike Peđe Grbina (SDP), koji je stao u obranu zakona, Zoran Vinković (HDSSB) mu je poručio kako se on ne bi miješao u poljoprivredu da dolazi iz Pule, nego bi komentirao lov tuna, na što mu je Grbin odgovorio kako je time uvrijedio istarske seljake te je uzvratio protupitanjem: "Zašto vi onda raspravljate o brodogradnji?" 

Komentirajte prvi

New Report

Close