‘Zakon o poljoprivrednom zemljištu vodi u još veću centralizaciju’

Autor: Agencija VLM , 11. veljača 2013. u 16:44
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

U IDS-u smatraju da bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi natječaj za dodjelu zemlje.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu korak je ka još većoj centralizaciji, kazao je danas u Puli Giovanni Sponza, IDS-ov saborski zastupnik koji zagovara da se zemlja dodjeli onima koji od nje žive, koji je obrađuju i čuvaju za slijedeće generacije, a ne, kako veli, špekulantima koji u zemlji vide kratkoročni interes. Naime, lošim drži to što Zakon predviđa da državna agencija provodi dodjelu zemljišta.

– To je umjesto najavljene decentralizacije za koju se IDS uvijek zalagao, zapravo korak ka još većoj centralizaciji ionako precentralizirane države. Na taj način dodatno će se usporiti procedura dodijele zemljišta, čije će žrtve i dalje biti poljoprivrednici – kazao je Sponza koji rješenje vidi u prepuštanje ovlasti u nadležnost općinama i gradovima, koji će, kazao je biti nemjerljivo više zainteresirani, motivirani i kompetentniji u provedbi postupaka dodjele zemljišta svojim sugrađanima od bilo kojeg zaposlenika Agencije. Sponza smatra da je poljoprivredno zamljište u Hrvatskoj nedovoljno iskorišten potencijal.

I IDS-ov saborski zastupnik Valter Boljunčić drži da bi jedinice lojalne samouprave trebale provoditi natječaj za dodjelu zemlje.

– Kako je ministar lijepo rekao, Zakon nije rađen ni za velike ni za male poljoprivrednike, već za one koji žele proizvoditi, što zvuči dobro. Međutim, očekivao sam Zakon koji će braniti male poljoprivrednike, jer su se velika poduzeća već snašla – kazao je Boljunčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close