Zagrebački holding bez novca jer mu Bandić duguje milijardu kuna

Autor: Ivan Pandžić , 27. rujan 2009. u 22:00

Zagrebački holding je raspisao natječaj za 20 milijuna eura revolving kredita kako bi mogao podmirivati tekuće obveze

Zagrebački holding raspisao je natječaj kojim traži 20 milijuna eura revolving kredita od banaka. Takva vrsta kredita traži se prvi put otkako je tvrtka osnovana i potvrda je velikih problema u likvidnosti šeste po veličini hrvatske tvrtke. Dizanje kredita za tekuće financiranje potvrđuje da ta tvrtka mora hitno redefinirati odnose s najvećim dužnikom, Gradom Zagrebom, svojim vlasnikom. U tu je svrhu predsjednik Uprave Zg holdinga Ivo Čović napravio i opširnu analizu koju je poslao zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, pobrojavši u njoj sve nepodmirene obveze.Čović o toj analizi ne želi javno govoriti dok se ne sastane s Bandićem, ali gradonačelnik sastanak uporno odgađa.

Kupnja zemljišta
Već i dijelovi analize do kojih smo došli pokazuju da tvrtka srlja u gubitke, potpuno je iskoristila zalihe te da je najveći problem javni prijevoznik ZET. U tri godine otkako je osnovan Holding Grad nije u potpunosti plaćao obveze te je nepodmireni dug dosegao milijardu kuna. Sustav je ipak funkcionirao zahvaljujući dvije milijarde kuna od obveznica te dobiti drugih podružnica, čime se nadomještalo neplaćanje Grada. No od obveznica više nije ostala ni kuna na računu Holdinga. Polovica je potrošena na kupnju zemljišta Gredelja i Zagrepčanke kako bi se spasio proračun Zagreba, oko 300 milijuna je utrošeno za ulaganje u vodoopskrbu, a ostatak je otišao na stare dugove, gradnju stanova, depozit Ingri za Arenu, plaćanje rata za tramvaje i ostalo tekuće poslovanje. Čović očito više ne želi takav odnos. Osnovni problem je u ZET-u, kojemu treba oko 1,5 milijardi kuna za funkcioniranje, dok od subvencija Grada dobiva 750 milijuna kuna, a tek 300 sam zaradi od prodaje karata. ZET je istovremeno prema nalogu gradonačelnika nabavljao još 70 novih tramvaja i 214 novih autobusa te je proglasio da u Zagrebu nitko osim zaposlenih ne plaća tramvajske karte.

Stari krediti
Problem je što ugovorima nisu regulirane obveze Grada koji to treba platiti. Primjerice, upravo počinju stizati prve rate leasinga za nove autobuse. Zagrebački holding nema potpisani ugovor da će tu obvezu podmiriti Grad, nego samo usmeno obećanje. A riječ je o 150 milijuna kuna godišnje. I obveze po starim kreditima koje je ZET dizao, a Zagreb jamčio, nisu plaćane u cijelosti. ZET-u je upitna i isplata 20 posljednjih naručenih tramvaja i plaćanje rata leasinga tramvaja jer je potrošen i novac koji su dobili od prodaje 79 tramvaja Unicreditu kroz “povratni najam”. Slična situacija je i s podružnicom koja upravlja svim dvoranama. Grad bi trebao subvencionirati njihovo korištenje kako bi bile dostupne raznim udrugama i klubovima. Ali već dvije godine nije u cijelosti platio i samo po toj osnovi je dug 150 milijuna kuna. Grad, kao i država, nije platio depozit za Arenu od 65 milijuna kuna, nego je to podmirio Holding.

Skup najam

Zakup vrtića
Problem nisu samo velike investicije u gradnji. Naime, Grad Zagreb redovito plaća i oko 250 milijuna kuna za zakup stanova, vrtića i škola, ali od sljedeće godine bi za ukupno 25 objekata i stanove taj iznos trebao iznositi oko 350 milijuna kuna.

Neprodani stanovi
S druge strane Zagrebački holding za neke objekte koje gradi još nema potpisane ni ugovore o plaćanju. Novac Holdinga je blokiran i u 640 neprodanih stanova u naselju u Sesvetama, u koje je uloženo 2,2 milijarde kuna. Grad Zagreb u ovom slučaju duguje i 180 milijuna za infrastrukturu, čije plaćanje odgađa.

Naplata dugova

Više ne računaju na IGH
Izvori u Holdingu kažu nam da su uvjereni da IGH neće podmiriti 40 milijuna eura za zemljište Zagrepčanke do prosinca kada istječe rok. Još nisu odlučili što će učiniti u tom slučaju. IGH plaća samo kamate te je uplatio 4,5 milijuna eura nakon kupnje.

Bez plana
Za zemljište Gredelja, u koje je uloženo 88 milijuna eura, još nije napravljen ni urbanistički plan i ne zna se hoće li se i kada prodavati.

Komentari (3)
Pogledajte sve

ja ih nisam birao… prije bi se upucao nego glasao za HDZ ili SDP.

Nazalost u ovoj nasoj veseloj drzavi ima nas ravnopravnih i ravnopravnijih kojima sistem ne staje na putu do iskoristavanja i malverziranja. Neki moraju platit sta kupuju a neki ne – a sistem samo muci u kantunu i ceka oce li neko graknut pa da vidi sta ce. Nesto je trulo u drzavi— lijepoj. A smrad je sve veci i veci pa jos malo nece imat cim disat. A nasa administracija, politicari, sistem pravni ponasa se onaj seljak sto se rastuzioi jako cudio, da kada je taman naucio kravu da daje mljeko a ne da joj jest pa bestija – krepala. ONI stalno zaboravljaju da mi njih placamo a ONI su nama na usluzi – a ne obratno. Sto je najgore je to da smo mi te parazite izabrali pa mozda bi ih trebalo upozorit da su tu samo na odredeni rok. " A politicare treba mijenjati kao i (zenske) uloske, – i iz istog razloga" Svima nama, sretno nam bilo.

Naptravite malo reda na svojoj web starni a ne da se covijek vraca i ponavlja i vrti napred nazad po strani – pogotovo uskladite logiranje sa komentarima!

New Report

Close