Zagrebačka plinara tužila HERA-u, Tomašević očekuje poništenje natječaja

Autor: Josipa Ban , 25. lipanj 2024. u 22:00
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ne miri se s odlukom argumentirajući da je ‘natječaj proveden nezakonito’/S. Midžor/PIXSELL

Gradsko poduzeće i državna agencija idu na sud zbog rezultata.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) podnijela je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke Hrvatske regulatorne energetske agencije (HERA) kojom je posao javne opskrbe plinom u Zagrebu dobilo Međimurje-plin, objavili su iz Zagrebačkog holdinga. Tužbu su podnijeli jer ne postoji mogućnost žalbe na odluku HERA-e, koja je donesena 29. svibnja, ali i zato što smatraju da je natječaj proveden nezakonito i da ga treba poništiti.

Navedenim natječajem, naime, GPZO je izgubio posao opskrbljivača plinom na zagrebačkom području koji je obavljao 162 godine. Prema odluci HERA-e taj će posao od 1. listopada do 30. rujna 2027., odnosno naredne tri godine, obavljati Međimurje-plin. Glavni kriterij HERA-e za donošenje odluke bila je cijena.

Argumenti protiv odluke
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će se boriti da se odluka HERA-e sruši te kaže da “očekuje da sud poništi odluku”. GPZO u tužbi navodi niz argumenata koji “upućuju na to da je natječaj proveden nezakonito”.

“Prije svega, GPZO argumentira kako je Zakonom o tržištu plina propisano da je kriterij za odabir tehnička i stručna sposobnost ponuditelja za obavljanje opskrbe u obvezi javne usluge, dok HERA u natječaju uopće nije propisala da su energetski subjekti, koji daju ponudu za opskrbljivača u obvezi javne usluge, dužni dostaviti dokaz da imaju sklopljen odgovarajući pravni posao o opskrbi plinom s drugim sudionikom na tržištu plina”, ističu kao samo jedan od argumenata iz tužbe.

Nadalje, kažu da HERA-in uvjet dokazivanja financijske sposobnosti kroz pismo namjere poslovne banke ili osnivača ne može biti relevantan dokaz financijske sposobnosti ponuditelja. Ističu, između ostalog, i da je HERA propustila objaviti obavijest o natječaju u Službenom listu Europske unije, a što je dužna prema zakonu. “To je direktno kršenje zakona. Tko HERA-i daje pravo da ide mimo zakona”, pita se Tomašević.

I ECA upozorava
Plinski problemi ne muče samo Zagrepčane, već cijelu Europsku uniju. Tako je Europski revizorski sud (ECA) upozorio da EU nije spreman za potencijalu plinsku krizu, kakvoj smo svjedočili zbog smanjena uvoza ruskog plina. ECA ističe da Komisija još uvijek nije definirala cijenu plina koju si kućanstva i kompanije mogu priuštiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close