Maraština s juga Dalmacije, ručno brano grožđe, spoj znanja, tehnologije i tradicije rezultirali su novim pjenušavim vinom PZ-a Putniković.
U pitanju je jedna od najstarijih hrvatskih zadruga s Pelješca, čijih 144 člana u prosjeku napuni ukupno milijun boca vina godišnje. “Naš prvi pjenušac – Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od maraštine tradicionalnom metodom i to u ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca. Moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicije, točnije u prostoru naše vinarije”, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković. Iako se u Dalmaciji ne proizvodi mnogo pjenušaca, kvalitetom ne zaostaju za ostatkom Hrvatske.
“Nakon ručnog branja grožđa obavljena je osnovna fermentacija baznog vina, koje je punjeno u boce za pjenušac na sekundarnu fermentaciju. Degoržiranje će se obaviti početkom veljače, a vino će na proljeće pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu. Izbor je pao na maraštinu, koja je od naših tradicionalnih dalmatinskih sorti idealna za proizvodnju lepršavih i laganih pjenušaca. Naše prvo vrhunsko vino punjeno u boce, maraština Sv. Ana, vrlo je tražena na stranom tržištu, osobito njemačkom”, napominje enolog Miro Bezek.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu