Zadarska luka uvela aplikaciju za praćenje kvalitete mora

Autor: Josipa Ban , 07. kolovoz 2024. u 13:12
Rebeka V. Pevec, generalna direktorica Zadar Cruise Porta i Mario Špadina, direktor SeaCrasa/PD

Suradnja SeaCrasa i Zadar Cruise Port – GPH-a rezultirala primjenom aplikacije korisne putnicima kruzera, ali i lokalnom stanovništvu.

Zadar Cruise Port – GPH u svoje je poslovanje uvela novitet – aplikaciju za praćenje indikatora kvalitete mora.

Aplikaciju je za zadarsku putničku luku napravila domaća kompanija SeaCras koja je specijalizirana za primjenu naprednih tehnologija umjetne inteligencije u nadzor i očuvanje morskog okoliša.

Aplikacija, koje je rezultat njihove specijalizacije i ekološke usmjerenosti Zadar Cruise Port – GPH-a, nakon 18 mjeseci partnerstva, imat će dva vrlo važna učinka – osiguranje transparentnosti u kontroli utjecaja velikih kruzera na more te očuvanje zdravlja morskog okoliša Zadarske županije.

Inovacije i ekologija
Putem QR kodova, koji su strateški pozicionirani u putničkom terminalu, gosti kruzera, lokalno stanovništvu i svi zainteresirani, mogu brzo, jednostavno i besplatno pristupiti aplikaciji s mobitela i ostalih uređaja te vidjeti podatke o stanju mora.

Važan spoj turizma i tehnologije

Nova suradnja primjer je pozitivnih pomaka koje tehnologija može donijeti turizmu i plavoj ekonomiju – u Hrvatskoj taj sektor čini 25% BDP-a.

Temelj aplikacije je napredni sustav umjetne inteligencije (AI) koji obrađuje velike količine podataka, uključujući biokemijske podatke mora, atmosferske podatke, ljudske aktivnosti i satelitske snimke visoke rezolucije. Algoritmi AI-a koje je razvila tvrtka SeaCras kontinuirano detektiraju razne incidente onečišćenja i pružaju procjenu zdravlja mora na određenim lokacijama.

“S obzirom na sve veće promjene koje naše more doživljava, kako prirodno klimatske, tako i one uzrokovane izravnim ljudskim djelovanjem, krajnje je vrijeme za primjenu naprednih visokih tehnologija za nadzor kvalitete mora. Samo korištenjem holističkih pristupa možemo promijeniti dosadašnje poslovne modele i postići dugoročno održivo korištenje i očuvanje morskog okoliša” ističe Mario Špadina, direktor SeaCrasa.

Plava ekonomija
I u Zadar Cruise Port – GPH-u svjesni su važnosti koje praćenje kvalitete morske vode ima za očuvanje morskih ekosustava, zaštitu javnog zdravlja i podršci održivim ekonomskim aktivnostima.

“Edukacija i angažman lokalne zajednice, te aktivno sudjelovanje gostiju s kruzera u promoviranju održivog turizma, ključni su za dugoročno očuvanje mora i održivost same destinacije. Time se osigurava da i buduće generacije uživaju u nasljeđu prirodnih morskih ljepota i resursa”, navodi Rebeka V. Pevec, generalna direktorica Zadar Cruise Porta.

Iz dviju kompanija ističu da nastavljaju nadzor kvalitete i održivosti morskog okoliša te da će i dalje izvještavati javnost o rezultatima i svojim postignućima na transparentan način.

Ova suradnja primjer je pozitivnih pomaka koje tehnologija može donijeti turizmu i plavoj ekonomiju koja u Hrvatskoj čini čak 25 posto BDP-a. Jedan od naših najvrednijih resursa – more – moramo čuvati, a u tome tehnologija ima sve važniju ulogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close