Za prijelaz u zeleno gospodarstvo potrebna veća potpora radnicima u Hrvatskoj

Autor: Jadranka Dozan , 11. svibanj 2023. u 22:00
Zbog geografskog položaja Hrvatska je osjetljivija na klimatske promjene/I. Galović/PIXSELL

Objavljena studija ‘Klima i rad: Prilagodbe radnih mjesta i rada na klimatsku krizu’.

Klimatske promjene posljednjih su godina na razini Europske unije (i šire) sveprisutna tema koju, kao ni mnoge druge, ne mimoilaze ni društvene kontroverze oko intenziteta potrebnog djelovanja i politika prilagodbi.

Istraživanja među članicama Unije pokazuju da u Hrvatskoj samo 12 posto građana smatra kako su klimatske promjene važno europsko pitanje, a nacionalno važnim ocjenjuje ga njih 5 posto. Prema Eurostatu (2022.) na razini EU ti su udjeli 20 i 15 posto.

Nismo usvojili cilj
“Nedostatak društvenog prepoznavanja važnosti klimatskih aktivnosti može postati ozbiljna barijera provedbi tranzicije prema klimatskoj neutralnosti i dovesti do negativnih učinaka na radnike i radna mjesta”, navodi se u ovih dana objavljenoj studiji “Klima i rad: Prilagodbe radnih mjesta i rada na klimatsku krizu” koju potpisuje Ana-Maria Boromisa s Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Na razini EU-a usvojen je cilj klimatske neutralnosti do 2050., dok Hrvatska još nije formalno usvojila taj cilj, već samo Strategiju niskougljičnog razvoja (iz 2021.) koja se u pogledu nekih ciljeva referira na politički okvir EU.

U studiji se navodi da je Hrvatska pri samome vrhu država članica EU-a po veličini godišnjih šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na BDP (procjena je 0,25%), a pri samome dnu po udjelu osigurane štete, Prema Europskoj organizaciji za okoliš, kod nas ih je samo tri posto osigurano, a npr. u Danskoj i Norveškoj više od polovice (56 odnosno 55%).

U usporedbi s drugim državama srednje i istočne Europe (npr. Poljskom ili Rumunjskom) u Hrvatskoj je relativno malo radnika izravno pogođeno dekarbonizacijom (nema rudnika ugljena ni značajnije teške industrije).

Istodobno, zbog geografskog položaja osjetljivija je na klimatske promjene, a zbog strukture gospodarstva, sa značajnom ulogom turizma, ranjiva. Isto tako, ima značajan potencijal za stvaranje zelenih radnih mjesta, ali u tom pogledu kao ograničavajući čimbenici u studiji se ističu depopulacija i regulatorni okvir.

Zbog specifičnosti Hrvatske potrebe za ulaganjem u pravednu tranziciju ne uključuju samo olakšavanje procesa dekarbonizacije, nego i transformaciju najranjivijih sektora, odnosno povećanje njihove otpornosti. Stoga je, prema Boromisi, osim sredstava iz Fonda za pravednu tranziciju i ulaganja u promjenu tehnologija potreban i cjelovitiji pristup podrške radnicima.

Naime, s jedne strane, neki će izgubiti poslove zbog dekarbonizacije (vezano uz npr. TE Plomin, rafinerije, održavanje sustava grijanja na mazut/loživo ulje), drugi će trebati zaštitu jer će se suočavati s nepovoljnim radnim uvjetima (toplinskim i hladnim valovima, nepredvidivim radnim vremenom), a treća skupina u okviru zelene tranzicije su radnici u novim i sektorima u nastajanju, poput primjerice servisera e-automobila, montera i servisera dizalica topline i slično.

Djelovati već sada
Opažene promjene – od povećanja srednje temperature i smanjivanje oborina do veće učestalosti i intenziteta ekstremnih događaja – pokazuju da klimatska kriza nije nešto što će se događati u dalekoj budućnosti ili u udaljenim zemljama, a klimatski modeli upućuju da će se s vremenom intenzivirati. Nužno je djelovati već sada jer intenzitet tih promjena značajno ovisi o provedbi mjera dekarbonizacije, ističe autorica studije, zaključujući je i preporukama ključnim dionicima.

Inače, prema podacima EEA-e, u razdoblju od 1980. do 2020. vremenski i klimatski ekstremi uzrokovali su u Hrvatskoj gospodarske štete od 71,5 milijuna eura u prosjeku godišnje, a ukupna šteta u tih 40 godina procijenjena je na oko 2,86 milijardi eura ili 643 eura po stanovniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close