Nužno je stvoriti pretpostavke za proizvodnju prehrambenih proizvoda s dodatnom vrijednošću i plasirati ih na tržište, rečeno je u ponedjeljak u Vinkovcima na skupu o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. Naši poduzetnici pripravni su za prihvat sredstava iz EU, posebice kada je riječ o pametnoj specijalizaciji i stvaranju novih lanaca vrijednosti, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
Prema njoj, operativni program Konkurentnost i kohezija u 2017. obilježen je značajnim rastom od 483% u ugovaranju projekata, najbolji su rezultati u području poslovne konkurentnosti. Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević istaknuo je da treba ulagati u nove industrijske kapacitete i inovacije, želi li se doista podići konkurentnost Slavonije. “Treba jačati prehrambenu industriju, jer je to način ugradnje dodane vrijednost i ostvarenja konkurentnost na domaćem i tržištu EU, kroz visokofinalizirane proizvode”, kazao je Kovačević.
U predavanju o potencijalima svinjogojske proizvodnje naveo je da Hrvatska sad ima kapacitet za proizvodnju oko 350.000 komada pršuta i šunki godišnje, dok bi joj za ozbiljniju proizvodnju koja bi pokrila domaće potrebe i osigurala prostor za izvoz, trebalo oko milijun komada. “Trebalo bi podići proizvodnju, posebno crne slavonske svinje na minimalno 500.000 komada, što bi u odnosu na sad značilo rast za oko 50%”, kaže Kovačević.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu