Za likvidnost daju 50.000 kn, kamata 0,99 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2013. u 22:00
Za prvi korak u poduzetništvo najviše 70.000 kn/FOTOLIA

Dogodine novi krediti za mikropoduzetnike, očekuju 7000 prijava.

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je dva kreditna programa za 2014.  čiji je cilj pomoći mikrosubjektima koji najteže podnose gospodarske terete.

Mikrokrediti za likvidnost namijenjeni su subjektima do deset zaposlenih, javni poziv bankama bit će do kraja ove godine, a javni poziv poduzetnicima u siječnju 2014. Maksimalan iznos kredita je 50 tisuća kuna, rok otplate 4 godine, očekivana kamatna stopa koje bi ponudile banke 6 posto, od čega bi Ministarstvo subvencioniralo 5 posto pa bi za poduzetnika očekivana kamatna stopa bila 0,99 posto, uz 50 postotno jamstvo Hamag Investa.

Te bi kredite bi koristili mikropoduzetnici kojima su potrebna obrtna sredstva, koji imaju probleme s plaćanjem dobavljača ili s naplatom potraživanja, objasnio je ministar Gordan Maras, koji očekuje da će se 7000 zainteresiranih poduzetnika i obrtnika javiti na natječaj, što znači da bi se oko 350 milijuna kuna uložilo u likvidnost mikrotvrtki preko poslovnih banaka, a prijedlog iznosa proračuna je 16 milijuna kuna za subvenciju kamata.Program Mikrokrediti – prvi korak u poduzetništvo, koji ide i ove godine, namijenjen je za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva. U proračunu Hamag Investa planirano je 5 milijuna kuna za te kredite za 2014., najviši iznos kredita je 70 tisuća kuna, fiksna kamatna stopa je 0,99 posto godišnje, a rok otplate do pet godina uključujući poček od šest mjeseci.

Maras je očekuje 500 izdanih jamstava (dosad ih je izdano 365) te blizu dvije milijarde kuna investicija ostvarenih preko Hamaga.Intencija predstavljenih kreditnih programa je omogućiti obrtnicima i poduzetnicima jeftina sredstva kako ne bi došli u opasnost da ih se blokira zbog minimalnih iznosa dugova (5, 10 ili 15 tisuća kuna), bez obzira na to kome duguju, dobavljačima ili državi.

Komentirajte prvi

New Report

Close