Za grubo kršenje zakona iz koristoljublja kazna telekomima skače na 10% bruto prihoda

Autor: Bernard Ivezić , 10. veljača 2011. u 22:00

Hrvatskom telekomu bi se maksimalna globa za teško kršenje zakona povisila sa 425 milijuna kuna na 850 milijuna kuna

Operaterima se ukidaju minimalne kazne za teško kršenje zakona, a maksimalna, iz koristoljublja, povećava se na 10 posto bruto prihoda. To je samo jedna od niza glavnih izmjena koje se nalaze u Radnom nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama do kojeg je ekskluzivno došao Poslovni dnevnik. Kad bi se usvojila ova mjera, samo bi, primjerice, Hrvatskom telekomu potencijalnu maksimalnu globu za teško kršenje zakona povisila sa 425 milijuna kuna na 850 milijuna kuna. Istodobno bi mu najmanja moguća globa pala sa 85 milijuna kuna na svega jednu lipu.

Preciznije o infrastrukturi
Danijel Mileta, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kaže da će se izmjene zakona obaviti do kraja lipnja ove godine. “Najvažnije je da se uskladimo s regulatornim okvirom EU, i to ponajprije u segmentu jačanja prava i zaštite korisnika, jačanju neovisnosti HAKOM-a, poticanja ulaganja u infrastrukturu i otvoren pristup internetu za sve građane”, kaže Mileta.Kako doznajemo iz branše, do konačnog nacrta moguće su veće promjene. No operateri ne strahuju od iznenađenja jer kažu da je ovo prvi put da je resorno ministarstvo u izradu ovako važnog propisa za telekomunikacijsko tržište, koje godišnje radi promet od 15 milijardi kuna, uključilo sve igrače u branši. Prvi je to potvrdio HT. “Pozdravljamo potez Ministarstva da u proces izrade prijedloga izmjene ZEK-a uključi sve zainteresirane strane, uključujući i operatore. To omogućuje da se sagledaju sve implikacije koje bi na industriju i na tržište općenito izmjene ZEK-a mogle imati. Takvo razumijevanje je svakako jedan od bitnih preduvjeta za izradu i donošenje kvalitetnog zakona”, kažu u HT-u.

Goran Jovičić, član Uprave za tehniku Optima telekoma, kaže da je uz taj moment pozitivan i taj da su se svi telekomunikacijski operateri dogovorili da im je izrada izmjena i dopuna ZEK-a zajednički cilj i interes. Prema njegovu mišljenju jedna od najvažnijih izmjena zakona je ona koja se odnosi na sređivanje infrastrukture. “ZEK je u tom dijelu bio dosta nedorečen te smatram da će se sada puno jasnije znati kako tko raspolaže i gradi infrastrukturu”, ističe Jovičić. Osim u dijelu s kaznama, ovim će se izmjenama najviše unaprijediti status korisnika. Između ostaloga, jedan od ciljeva potrošačkih udruga, kako su to već najavile, uvođenje je formalne obveze operatera da korisnicima omoguće da prijeđu drugom operateru u roku od jednog dana.

Prelazak u jedan dan
Izvor blizak operaterima kaže da predložene izmjene idu iznimno daleko u osiguravanju prava korisnika što smatra da nije potrebno. “Ni u jednoj drugoj industriji u Hrvatskoj korisnici nisu toliko dobro zaštićeni kao u telekomunikacijama, i to već prema postojećim propisima jer se industrija iskazala da prava korisnika može vrlo efikasno štititi”, kaže naš izvor. Međutim, izvori bliski potrošačkim udrugama tvrde da razinu zaštite korisnika što prije treba uskladiti s onom u Europskoj uniji te da teze o samoregulaciji nisu točne i ne pružaju korisnicima onu zaštitu koju im osigurava pravna stečevina EU.Nadalje, predlaže se uvođenje niza mjera s kojima bi se velike operatere, poput HT-a i Vipneta, obvezalo da provedu vertikalno interno razdvajanje poslovanja. I konačno, predlaže se nov način reguliranja planiranja, gradnje i upravljanja s DTK-om. Kako doznajemo, o svim se tim pitanjima još vode intenzivne konzultacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close