Poziv je praktički u trenu planuo: U 2 sata stiglo više od 8400 prijava

Autor: Suzana Varošanec , 08. prosinac 2021. u 14:00
FZOEU raspolaže s 390 milijuna kuna za sufinanciranje obnove, što će biti za oko 5200 kućanstava/D. Špehar/PIXSELL

Iz Fonda poručuju i da će zaprimljene prijave biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Sustav je besprijekorno funkcionirao i iz drugog pokušaja, uz veliki interes građana, u nepuna dva sata zaprimljeno je 8432 prijava, čime je ostvarena bolja realizacija aktualnog javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća u odnosu na onaj lanjski Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Poziv je praktički u trenu planuo: posrijedi je oko 95% od ukupnog broja mogućih prijavitelja, odnosno kako se i ovaj poziv provodi u dvije faze, broj registriranih korisničkih računa tek je za nekoliko stotina veći od broja zaprimljenih prijava.

Iz Fonda poručuju i da će zaprimljene prijave biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.

Za ovu svrhu raspolažu ukupno s 390 milijuna kuna; uz predviđenih 300 milijuna dodatnih 90 milijuna osigurano je u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova, putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Predviđeno je sufinanciranje cjelovite energoobnove, vanjske ovojnice i stolarije, te financiranje sustava za korištenje OIE, a za obnovu jedne kuće, ovisno o mjerama, od Fonda je moguće dobiti do 204.000 kn bespovratno.

Procjenjuje se da sufinancirani troškovi obnove obuhvaćaju oko 5200 kućanstava, što će uštedjeti energiju i smanjiti emisije CO2 kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close