Za dva tjedna ponude za Vabu, slovački ATJ fond potiho kupio 5,3 posto dionica

Autor: Ana Blašković , 03. prosinac 2013. u 22:01
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Rok za obvezujuće ponude je 16. prosinca, a očekuju se tri ponude ulagača.

Nakon što je u stečaju završila Centar banka, čime je u dim otišao plan okrupnjavanja malih banaka, varaždinska Vaba banka pod hitno se bacila u potragu za novim vlasnikom. Ta potraga trebala bi završiti za dva tjedna, kada na stol odvjetničkog ureda Žurić pristignu obvezujuće ponude zainteresiranih. No, dok uz pomoć odvjetnika Alternative PE traži izlaz iz banke zbog pritiska države, iz Vabe se iznenada povukao švicarski Balkan Financial Sector Equity Fund.

Tko je kupac
Obavijest o prodaji 5,3 posto dionica Vabe na Zagrebačkoj burzi zbunila je u ponedjeljak poslijepodne ostale dioničare jer nitko nije znao tko je kupac, uključujući Upravu i Nadzorni odbor, da bi jučer ujutro Depozitorij otkrio da je treći najveći dioničar postao slovački fond ATJ iz Bratislave. Slovački fond novo je ime u toj bankarskoj sapunici, a s obzirom na to da operacije u Bratislavi ima i J&T banka, postavilo se pitanje je li ta banka potiho krenula u preuzimanje Vabe, no iz nje to demantiraju. "J&T banka nije osobno ni financijski povezana s ATJ fondom", kratko su potvrdili za Poslovni dnevnik. Hoće li predati ponudu za Vabu također nisu htjeli otkriti. Kako neslužbeno doznajemo, za Vabu su načelno zainteresirana tri kupca.

Unatoč debaklu s Centar bankom, češki J&T i dalje ne odustaje od davanja ponude, a interes su pokazali i španjolska Bandenia grupa te američki Adriatic Capital Partners. U domaćim financijskim krugovima Bandenia grupa poznata je po interesu za preuzimanje Tesla banke ovo ljeto, no u rujnu je obavijestila HNB da odustaje. Američki fond dosad je nepoznato ime, a internetska pretraga otkriva da je riječ o kompaniji osnovanoj početkom 2011. s adresom u državi New York, bez ikakvih osnovnih informacija o tome tko iza nje stoji, kao ni o dosad realiziranim ulaganjima.

Vrijeme curi
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Alternativeovih 66,6 posto dionica istječe 16. prosinca, pa bi se do kraja godine već moglo doznati ime novog kupca. Od njega se očekuje da isplati FGS-ovih 50 milijuna kuna uloženih u banku te u budućnosti planira najmanje 75 milijuna kuna dokapitalizacije. Vabi ne ide u korist su vrijeme ni potencijalni kandidati za novog vlasnika; J&T se duboko kompromitirao s Centar bankom pokušavajući ucjenjivati državu, a Bandenia nije oduševila regulatora toplo-hladnim pristupom Tesla banci. Je li iza Adraitic Capitala tek fikus tvrtka ili ozbiljan invetsitor, tek će se vidjeti. Vaba dotle gomila gubitke; minus u rujnu dosegnuo je 25,8 mil. kuna, a adekvatnost kapitala spustila na 13,4 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Opa uključila se i SNBA.
Izgleda da cijena ponude neće ispod 14,koliko je uša Alternative FGS.

Licitacija je uvijek dobra stvar.Iskreno volio bih da ovo kupi SNBA na 14 i da
jednokratno zaradi desetak milijuna eura.
Mislim da iza ove ponude stoji AUCTOR i SLPF.To su pravi majstori.

Jeli za njih vrihedi ovaj novi zakon:

Mali dioničari morat će se pomiriti s manjom zaštitom

New Report

Close