Vujnovčeva Energia Naturalis ojačala vlasnički udio u Luci Ploče

Autor: Josipa Ban , 03. srpanj 2024. u 22:00
Unatoč padu poslovnih prihoda od 20 posto, prošla je godina za Luku Ploče bila rekordna po dobiti od 10,7 milijuna eura/Ivo Čagalj/PIXSELL

PBZ je prodajom 5,22 posto udjela odlučio izaći iz vlasništva.

Energia Naturalis (ENNA) povećala je udio u Luci Ploče. Transakcijom od 28. lipnja ENNA Pavla Vujnovca stekla je 43,49 posto vlasništva. Do transakcije je došlo jer je PBZ, koji je imao udio od 5,22 posto u najjužnijoj hrvatskoj luci, odnosno 22.099 dionica, odlučio izaći iz vlasništva.

Sve je svoje dionice prodao tvrtki Energia Naturalis kojom od lani upravlja Boštjan Napast jer se Vujnovac odlučio povući iz operativnog upravljanja. Cijena transakcija iznosila je 2,9 milijuna eura, odnosno 134 eura po dionici.

Uz Energiju Naturalis visok udio vlasništva u Luci Ploče ima više mirovinski fondovi koji zajednički drže gotovo 30 posto udjela.

Izazovna godina
Prošla je godina za Luku Ploče, prema financijskim rezultatima, bila dobra jer je kompanija, unatoč padu poslovnih prihoda od 20 posto u odnosu na 2022. (na 75 milijuna eura) ostvarila rekordnu dobiti od 10,7 milijuna eura.

“Na dobar poslovni rezultat dijelom je utjecala promjena globalnih logističkih pravaca koja je dovela do pojačanog prometa, što će se u nekom trenutku ispuhati. Dugoročni potencijal za luku vidimo u ulaganju u pametnu i zelenu tehnologiju te nova partnerstva u sklopu TNT mreže”, poručio je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče, prilikom objave financijskih rezultata.

Ispuhivanje prometa već je počelo. Podaci DZS-a pokazuju da je promet robama u domaćim morskim lukama pao za četvrtinu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal lani.

Na Luku Ploče posebno je utjecalo zatvaranje zeničke čeličane ArcelorMittal Zenica zbog čega je prekinut uvoz ugljena preko Luke Ploče. No poručili su i da rade na privlačenju kupaca iz Srednje i Istočne Europe, a trebala bi biti uvrštena kao core luka na Transeuropskoj mreži prometnica (TNT), što bi moglo donijeti nove poslovne prilike.

Ambiciozno širenje
Osim u Luci Ploče Vujnovac (ENNA Logic) i u Rijeci, s kompanijom APT Terminali, razvija projekt kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali – Rijeka Gateway. Taj prometno i logistički iznimno važan projekt za Hrvatsku težak je 380 milijuna eura, a njegova bi prva faza trebala biti gotova 2025.

Osim u energetskom sektoru, s kojim je krenuo, Pavao Vujnovac jača udio u drugim sektorima, između ostalih, u logističkom i u prehrambeno-prerađivačkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close