Vrdoljak: Američke tvrtke ozbiljno zainteresirane za LNG

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 02. listopad 2013. u 22:00
Ministar I .Vrdoljak i pomoćnik gl. tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a A. Hochstein/G. Žućko/PIXSELL

Ulagali bi u gradnju, a zanima ih i trgovanje plinom iz terminala, rekao je ministar.

LNG terminal projekt je od strateškoga interesa, a prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, za njega su ozbiljno zainteresirane američke kompanije.

"S velikim brojem američkih tvrtki razgovarali smo o LNG-u na Omišlju, pri čemu je njihov interes i u osiguravanju ponude, ulaganju u gradnju LNG-a, pa čak i za  trgovanje plinom iz LNG-a. Studija izvedivosti je gotova, a to je bio preduvjet za projekt", rekao je Vrdoljak, ali nije htio definirati rokove u kojima bi projekt mogao zaživjeti. Kad tržište pokaže potrebu za takvim projektom i kad poslovni model bude izvediv, LNG će se graditi, kazao je. U međuvremenu namjerava Amerikancima dokazati da je država efikasna, brza i da zna upravljati svojim potencijalima.

Ministar Vrdoljak susreo se s pomoćnikom glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom, koji je pohvalio njegov rad i istaknuo da SAD ima interes ulagati u Hrvatsku. "Imali smo jako dobar razgovor o suradnji na energetskom području. Znam i da je  ministar bio na razgovorima u Houstonu, ali konačnu će odluku donijeti privatni sektor. Ministar radi odličan posao u pregovorima, ali još je puno posla potrebno da se LNG učini tržišno zanimljivim projektom", poručio je Hochstein. Razgovarali su i o eksploataciji Jadrana, za koji američke tvrtke iskazuju interes, a Vrdoljak najavljuje da će čim dobijemo studije na temelju snimke podmorja krenuti u novi krug razgovora i natječaje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close