Vraća se ured za slučajeve poput Petrokemije ili Borova

Autor: Marija Brnić , 27. svibanj 2024. u 07:00
Ured se u svojih desetak godina postojanja, između ostalog, bavio mirenjima u radnim sporovima/B. Šćčtar/PIXSELL; VL

Socijalno partnerstvo u fokusu je Vladina programa do 2028.

U svom novom mandatu Vlada Andreja Plenkovića dobit će i jedan novi Ured. U programu rada do 2028., naime, predviđeno je osnivanje Ureda Vlade za socijalno partnerstvo, s ciljem dodatnog unapređenja razine socijalnog dijaloga.

Trenutačno socijalni partneri – Vlada, sindikati i poslodavci – o bitnim temama razgovaraju i stavove usuglašavaju kroz Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Najavu uvođenja novog tijela pozdravljaju i sindikati i poslodavci. U njemu ne vide povećanje administracije, već dapače, smatraju to pozitivnim iskorakom u komunikaciji i jačanju socijalnih odnosa.

Stabilizacija poduzeća
“Mi to tražimo još od 2012. godine, kada je bivši premijer Zoran Milanović odlučio ukinuti taj Vladin Ured i prenio njegove aktivnosti na Ministarstvo rada, u kojemu se on izgubio, jer koordinacija u rješavanju pojedinog problema između više ministarstava nije postignuta”, kaže predsjednik najveće sindikalne središnjice SSSH Mladen Novosel.

GSV je, pojašnjava, mjesto tripartitnog socijalnog dijaloga oko šireg spektra tema, od gospodarskih i razvojnih do socijalnih i pitanja tržišta rada, dok je Ured za socijalno partnerstvo predstavljao tijelo logističke potpore GSV-u u rješavanju pojedinih kriznih slučajeva. Ilustrirajući kako je izostanak takvog tijela na razini Vlade vidljiv u praksi, Novosel navodi nekoliko aktualnih slučajeva u kojima bi koordinacija i dogovor postignut na razini GSV-a uklonio ili izbjegao probleme.

Ugasili ih, a imali samo dva zaposlenika

U vrijeme kada je Begovićev ured za socijalno partnerstvo ugašen, odnosno pripojen ministarstvu, imao je – dva zaposlenika.

Jedan je rješavanje krize s kutinskom Petrokemijom i njezine za državu i radnike neuspjele dokapitalizacije, a drugi slučaj vukovarskog obućara Borova i njegovog restrukturiranja ili privatizacije, kojima se zapravo godinama nitko ozbiljno ne bavi, pa tvrtka polako klizi ka stečaju.

Takav ured pri izvršnoj vlasti svojedobno je osnovala prva SDP-ova Vlada, koju je vodio Ivica Račan, a ugašen je, dakle, u vrijeme druge SDP-ove Vlade Zorana Milanovića. Iako su sindikati nerijetko bili nezadovoljni radom Ureda, kojim je upravljao Vitomir Begović, smatrajući da on primarno zastupa Vladina stajališta u GSV-u, a manje ostale socijalne partnere, Novosel kaže da su socijalni partneri nedvojbeno stava da je takav Ured potreban i koristan.

Brojni su slučajevi koji su za stabilizaciju poduzeća i zaštitu prava radnika bili u fokusu Ureda, od sisačke Željezare, splitske Dalmatinke do primjerice zagrebačke Tvornice duhana Zagreb.

Ured se u svojih desetak godina postojanja bavio mirenjima u radnim sporovima, kao i pripremom brojnih dokumenata i istraživanja za GSV, a logistički je podupirao ne samo njegov rad na nacionalnoj razini, nego je uključivao u komunikaciju i županijske GSV-ove.

Sindikalac Novosel pozdravlja inicijativu ponovnog uvođenja Ureda za socijalno partnerstvo pri Vladi, za čiju pripremu će biti potrebno najprije sjesti i dogovoriti ‘pravila’. Što se povećanja administracije tiče, ako je suditi prema ranijem iskustvu, to ne bi trebalo predstavljati njezino bujanje, jer u vrijeme kada je Begovićev ured za socijalno partnerstvo ugašen, odnosno pripojen Ministarstvu rada, zapošljavanja, mirovinskog sustava i socijalnog dijaloga, imao je ukupno dva zaposlenika, koji su preseljeni u posebnu službu pri resornom ministarstvu rada.

12

godina tražio je SSSH povratak Ureda ugašenog 2012.

Zastupali ih HGK, HUP…
Osnivanje Ureda za socijalno partnerstvo, dakle, ojačat će GSV, koji je u Hrvatskoj službeno uveden prije puna tri desetljeća, krajem 1993., s tim da to ne znači i da razgovori poslodavaca, sindikata i izvršne vlasti nisu postojali prije toga. U GSV-u je interese poslodavaca isprva predstavljala Hrvatska gospodarska komora, no kasnije je tu ulogu preuzela Hrvatska udruga poslodavaca, zadovoljivši kriterije reprezentativnosti gospodarstva.

“Socijalni dijalog od iznimne je važnosti za sve teme koje HUP kao jedina reprezentativna poslodavačka udruga i socijalni partner zastupa. Podržavamo inicijative koje dovode do unapređenja socijalnog dijaloga, pa tako pozdravljamo i premještanje ureda iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike u poseban Ured Vlade za socijalno partnerstvo. Nadamo se da će Ured doprinijeti još kvalitetnijem dijalogu i služiti kao dobra platforma za razgovor Vlade i socijalnih partnera kako bi se još jače čuli naši zahtjevi i potrebe”, poručuju iz HUP-a.

Oko novog/starog Ureda u Vladi, dakle, jednakog su stava i sindikati i poslodavci, u njemu vide povećanje standarda u međusobnim odnosima, te pozivaju da se njegovo osnivanje pokrene što prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close