Ana Lisak iz Nezavisne udruge ugostitelja rekla je u emisiji Studio 4 na HRT-u kako su caffe barovi oštećeni višekratno.
“U caffe barove koji poslužuju i hranu gosti mogu ući. To je ono za što smo se izborili, ali to nije dovoljno”, rekla je.
Na pitanje kakva je razlika u tome pijete li u ugostiteljskom objektu ili jedete, pa tako on može raditi ili ne, Lisak je odgovorila kako je to teško objasniti te kako nema logike.
“Teško se nalazi razumijevanje za ovakvu odluku epidemiologa”, rekla je.
Naglasila je kako je jedan od zahtjeva ugostitelja smanjenje PDV-a na kavu, a to se odnosi i na tople napitke, vino i pivo. Kako kaže, to bi omogućilo ugostiteljima da prežive, ali “ove godine ništa od toga”.
“Za vlasnike restorana i kafića postoji veliki problem, a to je radna snaga”, istaknula je.
“To je ozbiljan problem. 20 tisuća zaposlenika samo iz caffe barova nedostaje, a gdje su još kuhari i ostalo osoblje? To je ozbiljan problem s kojim ćemo se morati suočiti”, rekla je.
Postavlja se pitanje tko će provjeravati na svadbama dokumente o cijepljenju ili preboljenju covida-19. Lisak smatra kako će to najvjerojatnije biti zadaća organizatora vjenčanja.
“Mi ćemo biti dužni liste koje će ljudi ispunjavati na svadbama vratiti naručiteljima”, rekla je i dodala kako su ugostitelji tražili da osobe koje donose potvrde o svom zdravstvenom stanju budu odgovorne za to jesu li potvrde ispravne.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu