Vlakovi ipak neće stati, dug se pokriva kreditom

Autor: Ksenija Puškarić , 15. studeni 2012. u 22:00
Vlakovi su u četvrtak normalno vozili/PIX

HŽ Putnički promet uplatio je Ini milijun kuna avansno u sklopu povrata duga od 153 milijuna kuna.

Ina ipak neće obustaviti isporuku goriva HŽ Putničkom prometu i HŽ Cargu. Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Vladi, HŽ Putnički promet u srijedu je uplatio Ini simboličnih milijun kuna, a HŽ Cargo  500.000 kuna, a ostatak duga od 152 milijuna kuna željeznički će operateri pokriti čim se realizira kredit od oko pola milijarde kuna.

Kako Poslovni dnevnik doznaje od Dražena Ratkovića, direktora HŽ Putničkog prometa, ta tvrtka podiže kredit od 206 milijuna kuna, a HŽ Cargo od 330 milijuna kuna. Kreditima koji bi se trebali realizirati do kraja studenoga, osim dugova Ini, namaknut će se i novac za otpremnine, dok će se ostatak iskoristiti za financijsku konsolidaciju obaju poduzeća. "Dug Ini nije problem za koji je kriva samo sadašnja Uprava Putničkog prijevoza i Carga. Evidentirali smo dugovanja koja sežu čak iz 2010. i 2011. , uz naravno ovogodišnja", kazao je Ratković. HŽ Putnički promet Ini duguje 47 milijuna kuna, a dug HŽ Carga iznosio je 106 milijuna kuna.

Uz nedospjela potraživanja, dug je iznosio gotovo 200 milijuna kuna.U četvrtak u Ini nisu imali službenih komentara na dogovor sa željeznicom, niti su htjeli potvrditi da im je sjela uplata od milijun kuna iz HŽ Putničkog prometa. Podsjetili su samo na to kako odluka o isporuci ovisi o tim javnim poduzećima. HŽ čini tek jedan posto ukupne Inine prodaje poslovnim subjektima. U četvrtak su svi vlakovi normalno prometovali, nije bilo dojava ni o kakvim problemimam u putničkom i teretnom prometu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close