Vlahušić će lancem zaustaviti neplatiše

Autor: Marija Crnjak , 27. kolovoz 2013. u 09:31
PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik zaprijetio je da će za pet dana na Pilama postaviti lanac kojim će zaustaviti autobuse agencija neplatiša.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić zaprijetio je da će za pet dana na Pilama postaviti lanac kojim će zaustaviti autobuse agencija neplatiša naknade “za prolaz u zoni posebnog prometnog režima”, uvedene u ožujku. Riječ je o području oko povijesne jezgre, gdje se zaustavlja većina turističkih autobusa koji dovode turiste s kruzera, izletnike te putnike iz Zračne luke. Na dan onuda prođe stotine autobusa.

Uz obrazloženje da želi rasteretiti promet, Grad je potkraj travnja donio naputak u kojem se propisuje naknada za svako pojedinačno zaustavljanje od 1. ožujka do 30. studenoga od 200 kuna za male kombije, 400 kuna za srednje autobuse te 750 kuna za velike autobuse s više od 30 mjesta. U prvoj verziji Vlahušić je čak želio da autobusi s dubrovačkim tablicama plaćaju dvije trećine nižu cijenu, no to je zaustavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kako je naputak donesen nakon što su potpisani svi ugovori između partnera, agencija, autobusera i brodara, primjena novih cijena iz naputka bila je nemoguća. To je bio osnovni razlog na koji se pozvala većina turističkih agencija te u ovoj godini odbila plaćati namet. Kako nam objašnjavaju u agencijama, razlog za neplaćanje je i previsoka cijena nameta koji je Grad uveo da napuni proračun, ugrozivši time poslovanje turističkih tvrtki, ali potencijalno i kvalitetu turističke usluge. Bude li se inzistiralo na toj cijeni, brodari i agencije iz svojih će ruta jednostavno izbaciti neke atrakcije, pa će na gubitku biti i Grad.

Agencije poput Atlasa, Elite Travela, Dubrovnik Travela i Gullivera ponekad na dan kroz Pile provezu i po stotinu velikih autobusa. To znači da jedna agencija komunalnom poduzeću Sanitat na dan treba platiti i više od 70 tisuća kuna. Vlahušić je nedavno otkrio kako je od uvođenja ubrao 2,5 milijuna kuna tog nameta, dok mu duguju četiri milijuna. Doznaje se da plaćaju uglavnom manje agencije s manjim prometom, dok velike ne namjeravaju namet plaćati ni u budućnosti. Boris Aleksić iz agencije Elite Travel tvrdi kako je iznos deset do 15 puta veći od onog kojeg su ranije plaćali. Njegova agencija jedna je od neplatiša kojima je Sanitat uputio ovršni zahtjev. “Ne želimo se sukobiti, no ne želimo plaćati namet jer smatramo da njegovo uvođenje nije pravno utemeljeno. Također, cijena nije u skladu s ugovorima koje potpisujemo s partnerima na dulji rok”, kaže Aleksić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close