Vlahović grupa prva u Uniji do ISO certifikata protiv podmićivanja

Autor: Mladen Miletić , 02. lipanj 2024. u 08:36
Natko Vlahović osnivač je i direktor grupe osnovanje 2012., a koja pruža usluge savjetovanja vezanog uz javne politike i odnose s tijelima javne vlasti/PD

U listopadu stiže zakon koji će skinuti stigmu s lobiranja.

Hrvatska konzultantsko-lobistička tvrtka Vlahović grupa postala je prva konzultantska tvrtka u svojoj domeni u cijeloj EU certificirana prema normi koja se odnosi na sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja.

Nulta tolerancija
Certifikat ISO 37001 globalno je prepoznatljiv antikorupcijski standard koji potvrđuje da nositelj ima implementiran sustav upravljanja koji uključuje procedure za identificiranje i obradu rizika od podmićivanja, te održavanje visoke razine kompetencija zaposlenika i poslovnih suradnika koji rade za ili u ime tvrtke.

Drugim riječima, nužno je dokazati postojanje robustnog sustava za upravljanje rizicima podmićivanja, kako u odnosu s vlastitim dobavljačima, tako i prema nositeljima javnog odlučivanja.

“Korporativni sektor iz kojeg dolaze naši klijenti tretira interakciju s tijelima javne vlasti kao zonu s najvećim potencijalnim rizikom u poslovanju,” izjavio je Natko Vlahović, osnivač i direktor Vlahović grupe.

“Stoga smo implementaciju te anti-bribery norme i certifikaciju prepoznali kao dodatni iskorak u dokazivanju našeg integriteta. Usluge profesionalnih lobista sve su traženije upravo jer njihova ekspertiza i profesionalni standardi smanjuju tvrtkama izloženost rizicima, posebice onima koje kotiraju na burzi.

Zato smo željeli zauzeti lidersku poziciju kada je riječ o transparentnosti i funkcionalnosti našeg internog poslovnog sustava, postavljajući tako visoke standarde i za sve druge u branši”, ističe osnivač tvrtke koja je osnovana 2012. i od tada pruža usluge savjetovanja vezanog uz javne politike i odnose s tijelima javne vlasti.

“Nulta tolerancija prema bilo kojem obliku podmićivanja bila je i ostaje standard poslovanja Vlahović grupe od samog osnutka,” naglasio je Vlahović koji vjeruje da će certifikat pomoći u jačanju povjerenja u njihovo poslovanje.

Novi zakon od 1. listopada
“Osim toga, vjerujemo da može doprijeti i demistifikaciji lobiranja kao profesije i njegovoj daljnjoj profesionalizaciji, ne samo u RH, već i na globalnoj razini. Vrijeme će pokazati jesmo li uspjeli”, poručuje Natko Vlahović, jedan od začetnika profesiolanog lobiranja u Hrvatskoj.

Inače, s 1. listopada 2024. na snagu stupa novi Zakon o lobiranju čiji je cilj upravo demistificirati lobiranje i pomoći njegovoj široj prihvaćenosti kao legitimne demokratske prakse.

Komentirajte prvi

New Report

Close