Vlada smjenjuje Barbarića, ali ne zbog plinske afere

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2023. u 21:00
Frane Barbarić s čela HEP-a odlazi zbog bespravne gradnje, a ne višemilijunskih gubitaka na plinu/E. Elveđi/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji.

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru Hrvatske elektroprivrede (HEP) da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, priopćeno je iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. “Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje”, rekao je Plenković.

Splitsko općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru. Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Navodi se da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu. Smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića oporba je tražila mjesecima, zbog afere ‘plin za cent’.

Plinska afera, u kojoj je HEP ostvario višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je saborska oporba satima ispitivala ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacro-a, HROTE-a i HERA-e, pokušavajući dobiti odgovore tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close