Vlada predstavila novi paket mjera. Evo koliko ćemo plaćati struju i plin, a koliko će dobiti umirovljenici i branitelji

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2024. u 13:14
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Novi paket mjera prvenstveno se odnosi na regulaciju cijena energenata, s obzirom da je HERA ranije potvrdila kako bi prema trenutnom izračunu građani ove zime trebali plaćati i do 30 posto skuplji plin

Nakon ranijih najava, Vlada danas konačno je predstavi novi, sedmi paket mjera kojim se žele zaštititi kućanstva i gospodarstva od rasta cijena. Novi paket mjera prvenstveno se odnosi na regulaciju cijena energenata, s obzirom da je HERA ranije potvrdila kako bi prema trenutnom izračunu građani ove zime trebali plaćati i do 30 posto skuplji plin.

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković je poručio kako je inflacija u kolovozu iznosila 1,8 posto, što treba biti gledati u kontekstu realnog rasta BDP-a od 3,3 posto u drugom kvartalu, dodao je Plenković. Paket mjera koji se danas predstavlja je sedmi u nizu, a vrijednost je 248 milijuna eura.

– Prioritet je zadržati nisu cijenu energenata, na tome smo radili zadnje dvije godine, ali i pomoći malim i velikim poduzetnicima, kao i vladinom i nevladinom sektorom kako bismo prošli kroz krizu sa što manje poteškoća. Drugi prioritet je pomoći najranjivijima kojima kriza utječe na životni standard – poručio je, dodajući kako su svi koalicijski partneri dali podršku ovom paketu. 

Ograničavanje cijena plina i struje trebalo bi vrijediti idućih šest mjeseci, odnosno do 31. ožujka 2025. godine. 

Nakon predstavljanja mjera vezanih uz cijene struje i plina, Plenković je naveo kako će i 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca ima pravo na podmirivanje troškova struje, plina ili toplinske energije. Navedeno je i tko ima status ugroženog kupca. Mjesečna naknada za njih će iznositi 70 eura. 

Uz to, mjesečnu će naknadu dobivati i pružatelji socijalnih usluga koja je namijenjena udomiteljskim obiteljima, korisnicima koji se prvi put javljaju na mjeru te pružateljima socijalnih usluga smještaja, navodi Večernji list.

Što se tiče umirovljenicima, naknadu će dobiti svi koji imaju mirovinu do 840 eura. Najveći iznos će dobiti oni s najnižim mirovinama, 160 eura naknade, dok će najmanja naknada iznositi 60 eura.

Plenković je poručio kako je dosadašnjih osam paketa mjera usmjerenih prema umirovljenicima iznosio ukupno 537 milijuna eura. Rast mirovina, nadaju se u vladi, očekuje se za 30 posto te da prosjek mirovina bude 750 eura. Uz to, planira se promjena i načina usklađivanja mirovina prema rotacijskoj formuli 85-15. Ovaj paket mjera usmjeren je i prema studentima, kako studentska prehrana ne bi poskupjela. ”Spriječeno je poskupljenje studentske prehrane za 20 posto u 25 gradova gdje je osigurana usluga prehrane”.

Komentirajte prvi

New Report

Close