Vlada odobrila novi program kreditiranja mikro-poduzetnika

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2013. u 13:19
Gordan Maras (Photo: Daniel Kasap/PIXSELL)

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije starta s novim programom “Mikrokreditiranje – korak u poduzetništvo”.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije starta s novim programom "Mikrokreditiranje – korak u poduzetništvo". Kroz njega će se odobravati mikro-krediti za mikro-poduzetnike u iznosima od 10 do 70 tisuća kuna, na rok otplate do 5 godina i fiksnu godišnju kamatu od 0,99 posto, odnosno uz efektivnu kamatnu stopu od 1,09 posto.

Krediti se planiraju odobravati za obrtna sredstva do najviše 50 posto, te za ulaganja u opremu, uređaje, IT i softverska rješenja, u povrćarstvo, cjećarstvo i ratarstvo, te ulaganja u osnovno stado ili jato, kao i kupnju zemljišta i poslovnih objekata. Prednost u kreditiranju imat će žene poduzetnice i mladi do 30 godina, nezaposleni, osobe romske nacionalnosti, osobe s invaliditetom, te poduzetnici koji se bave proizvodnom djelatnosti, a neće se kreditno pratiti projekti poput kockarnica i kladionica, ugostitelji koji samo toče piće, gradnja ili kupnja stanova za prodaju ili najam, osim u turističke svrhe, benzinske postaje,nabavu vozila, te za sve oblike trgovačkih aktivnosti. Mikro-poduzetnici koji mogu aplicirati trebaju poslovati najmanje dvije godine, mogu imati do najviše 10 zaposlenih.

Predstavljajući novi program kreditiranja poduzetnika na današnjoj sjednici Vlade, koja je odobrila njegovu realizaciju, ministar poduzetništva Gordan Maras pojasnio je kako je to "testni program" koji će se tek razvijati u narednim godinama, računajući i da će povlačiti sredstva iz EU fondova. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ha, ha, ha buhtla misli da biti ministar znači razdjeljivat tuđu lovu po inovativnom principu! Samo da ne ukinu program kao MINGO, 1,5 mjesec nakon završetka natječaja za dodjelu potpora! A mediji o tome šute……

New Report

Close