Vlada dala suglasnost HŽ-u za zaduženje od milijardu kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2013. u 15:04
Thinkstock

Rok otplate kredita je osam godina, a kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR plus fiksna marža od 5,75 posto godišnje.

Vlada je danas dala suglasnost HŽ Infrastrukturi za kreditno zaduženje u iznosu od milijardu i pet milijuna kuna, u protuvrijednosti eura, radi financiranja osuvremenjivanja i izgradnje željezničke infrastrukture, a za taj je kredit dala i državno jamstvo u korist zajednice ponuditelja u kojoj su Erste&Steiermärkische Bank i Sberbank.

Rok otplate kredita je osam godina, a kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR plus fiksna marža od 5,75 posto godišnje.

U obrazloženju odluka o kreditu i jamstvu kaže se kako su ukupna ulaganja HŽ Infrastrukture tijekom 2013. godine predviđena u ukupnom iznosu od 2,1 milijarde kuna, ali da u državnom proračunu nisu osigurana dostatna sredstva za planirano osuvremenjivanje i izgradnju, a rebalansom su još dodatno smanjena, pa je pokrenut postupak kreditnog zaduženja.

Osuvremenjivanje i izgradnja željezničke infrastrukture obuhvaća ulaganja u pruge značajne za međunarodni, regionalni i lokalni promet, željezničko čvorište Zagreb, izgradnju novih pruga i kolosijeka te podizanje performansi mreže kao cjeline.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“”podizanje performansi”” — tada ćemo juriti 33km/h u prosjeku umjesto sadašnjih 27km/h, što je znatno više od pružne klackalice

New Report

Close