Visoki menadžment većine tvrtki još nije uključio ESG u ‘mapu’ godišnjih ciljeva

Autor: Domagoj Puljizović , 03. srpanj 2024. u 22:00
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš istaknuo je da svako poduzeće može dodatno zatražiti i prošireno individualno izvješće na temelju ispunjenog upitnika, kao i prijedloge za poboljšanje upitnika/D. Višnjić/PIXSELL

Novi krug ocjenjivanja pokazat će jesu li hrvatske tvrtke bar malo napredovale.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozvala je hrvatske kompanije na sudjelovanje u novom krugu ocjenjivanja primjene ekoloških, društvenih i upravljačkih kriterija (ESG rating), a koje ulagači koriste kako bi procijenili potencijalne investicije u kontekstu njihove održivosti i društvene odgovornosti.

Usto, Komora je predstavila ESG vodič s praktičnim smjernicama za održivo poslovanje, kao i program 5. međunarodne konferencije Podržimo održivo koja će se održati 9. i 10. rujna u Zagrebu.

Ovogodišnji upitnik o ESG ratingu digitaliziran je i dostupan kao aplikacija na službenoj mrežnoj stranici Komore, a rok za predaju je 20. kolovoza. ESG vodič također je dostupan za preuzimanje.

Pripremljen i vodič
Za poduzeća na burzi nepotpune ili netočne informacije u izvještajima o održivosti mogu dovesti do neefikasnosti na tržištu kapitala i netočnih tržišnih procjena. Stoga, održive prakse moraju biti konkretne i mjerljive kako bi poduzeća pratila novu regulativu EU, pri čemu je ključan ESG rating HGK kao prvi hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća, naglasili su iz Komore.

Spremno samo 97 tvrtki

ESG strategiju nema 164 ispitanih poduzeća, 124 njih na putu je usvajanja, a 97 tvrtki ima spremnu ESG strategiju.

Novi krug ocjenjivanja je u tijeku, a rezultati će pokazati koliko su domaća poduzeća napredovala u održivim praksama. Lani je upitnik ispunilo 400 poduzeća, od toga 18 javnih, pri čemu i dalje dominira privatni sektor. Gotovo polovina sudionika ima nizak ili srednji ESG rejting što pokazuje potrebu za značajnim napretkom.

Lanjski rezultati pokazali su da nešto više od polovine poduzeća ima politiku zaštite okoliša, 50,9 posto. Kod 7,3 posto takva je politika je u procesu nastanka, 18,5 posto ispitanih ima samo internu politiku zaštite okoliša, a 23,3 posto uopće je nema.

Naime, kod većine (62,8%) visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva. Za sada ESG strategiju nema 164 ispitanih poduzeća, 124 njih na putu je njezina usvajanja s identificiranim područjima poslovanja koja će se trebati prilagoditi okvirima ESG-a, dok 97 poduzeća ima spremnu ESG strategiju, ističu iz HGK.

“ESG nije samo dodatak izvještavanju. To je temeljni dio dobrog poslovanja koji istovremeno smanjuje rizike i otvara nove prilike. Od ove godine puno je veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja. ESG rating HGK je za njih strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja.

Poduzeća koja nisu obveznici mogu ga koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije”, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš. Kako bi pomogla poduzećima na održivom putu, Komora je ove godine pripremila i ESG vodič.

Dokument objašnjava osnovne pojmove nove regulative, kao što je određivanje stavki koje trebaju ući u izvještaje, rezimira glavne strateške smjernice i najvažniju regulativu te na jednostavan i pregledan način pomaže poduzećima u pripremi svog poslovanja u skladu s novim obvezama.

Stiže bivši premijer Finske
“Naša dugogodišnja predanost održivosti pokazuje viziju i stvara promjene koje nisu samo kvačica na zahtjeve regulativa, već omogućuju poduzećima dugoročni rast i konkurentnost.

Podržimo održivo pruža priliku za dublje razumijevanje načina kako integracija osobnih vrijednosti lidera s korporativnim ciljevima može stvoriti kulturu kolektivne odgovornosti i angažmana,” poručila je Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Prema najavama, peto izdanje međunarodne konferencije Podržimo održivo imat će i vrlo ugledne govornike: Monica Araya, strateginja i savjetnica na 26. konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP26), zatim Ioannis Ioannou, profesor na Londonskoj poslovnoj školi, te Esko Aho, bivši premijer Finske koji je vodio zemlju kroz najtežu ekonomsku krizu, ali i predvodio održive inovacije u Nokiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close