Više od 200 učenika iz cijele Hrvatske bori se za veliko finale u Hong Kongu

Autor: Ana Roksandić , 10. lipanj 2024. u 22:00
Sudjelovali su timovi iz 18 škola, a među njima i učenici Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar/PD

Nakon online dijela, krajem lipnja i početkom srpnja slijedi završnica na Sveučilištu u Zadru.

Financijska pismenost jedan je od ključnih aspekata obrazovanja koje treba popraviti, posebice zato što se u medijima redovito može pročitati kako je razina financijske pismenost među hrvatskom mladeži niska.

No srećom, interes mladih da dokažu svoje znanje iz ovog područja svakako postoji. Dokazuje to i ovogodišnje izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade, održano 29. svibnja, koje je privuklo velik broj sudionika, a pobjednici će predstavljati našu zemlju na velikom finalu u Hong Kongu.

Olimpijada koja se održava u organizaciji Centra za razvoj mladih (CERM) ovim projektom želi poticati veću financijsku pismenost među mladima i više ekonomskog obrazovanja.

Posebne pripreme za međunarodnu razinu

Bit će organiziran i pripremni kamp za pobjednički tim kako bi se što bolje pripremio za međunarodnu razinu natjecanja.

“Projektom Hrvatska ekonomska olimpijada, već po treći put potičemo neformalnu edukaciju među srednjoškolcima. Ovakve inicijative van formalnog obrazovanja, neophodne su za poboljšanje financijske edukacije mladih”, izjavio je Nikola Jelovečki, predsjednik Centra za razvoj mladih.

Na ovogodišnjem izdanju natjecanja sudjelovalo je 208 učenika iz cijele Hrvatske raspoređenih u 44 tima. U prvom dijelu natjecanja, prijavljeni su se okušali u online igrici Financial Literacy Game, osmišljenoj kako bi se testirale njihove sposobnosti upravljanja financijama kroz simulaciju ‘odraslog’ života. Učenici su birali između različitih likova i prolazili kroz životne izazove primjenom svog ekonomskog znanja i strateškog razmišljanja.

Učenici Ekonomske škole Braće Radić Đakovo/PD

Od 18 škola koje su sudjelovale, najviše prijavljenih bilo je iz srednjih škola ekonomskog usmjerenja, poput Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, Ekonomske škole Vukovar, Srednje škole Lovre Montija Knin, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Srednje škole Dalj, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec te mnoge druge. Među natjecateljima su i prošlogodišnji pobjednici – Ekonomska škola u Puli. Njihova mentorica Maria Pokrajac ispričala je kakvo im je bilo dosadašnje iskustvo.

“Iskreno, nismo se nadali tako dobrom rezultatu prošle godine. Kada je došao popis gledali smo od dna prema gore i ostali u ugodnom šoku. Jako smo se razveselili, to je igra u kojoj nemaš dojam jesi li dobro napravio zadatak ili nisi. Naučili su da oni vrijede, da imaju znanja i da mogu sve, jako su bili ponosni”, izjavila je Pokrajac.

Učenici pulske Ekonomske škole bore se za prvo mjesto i ove godine, a njihova mentorica opisala je kakve su im bile pripreme pred natjecanje. “Pripreme su bile dugotrajne, prolazili smo kroz sve etape natjecanja te objašnjavali pojedine pojmove s kojima se učenici nisu susreli. Strategija je bila ‘ulaži onako kako ti smatraš da je ispravno’.

Što se tiče Financial Literacy Game, nisam sigurna jesu li potrebne vještine, smatram da je znanje ključno, a to je znanje koje su dobili kroz tri godine obrazovanja u ekonomskoj školi”.

Učenici Ekonomske i elektrotehničke škole Nova Gradiška/PD

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close