Iločki podrumi izronili su počekom kolovoza kavez s vinom odležanim pod morem na dubini većoj od 20 metara na rubu podmorskog izvora slatke vode.
U pitanju je Graševina Velika berba 2011 koja je u uvali Ike na sjevernom Jadranu položena prije godinu dana na dodatno odležavanje i dozrijevanje na mjestu gdje izvire vrulja.
"Potopljeno" je svega 1100 butelja graševine s terroira Principovac, glavne enologinje Vere Zima i Starog podruma iz 1450., a dodatno su dozrijevale u Jadranskom moru od 5. kolovoza 2018. do 3. kolovoza 2019. Iz Iločkih podruma objašnjavaju kako je u pitanju prvo vino iz te sjajne berbe 2011. godine koje je odležavalo na 22 metra dubine s konstantom temperaturom od 7°C.
Još jedan kavez graševina je u moru, a prvih šestotinjak butelja sprema se za plasman na tržište. Kako kažu, prodaja ovog vina usmjerena je prema izvozu. Iločki podrumi imaju 350 hektara vinograda te godišnje proizvode 4,5 do 5 milijuna litara vina.
U dva vinska podruma više od pet stotina godina stvaraju i vina, čuvaju dragocjenu arhivu u kojoj su i boce arhivskog traminca s krunidbe na engleskom dvoru, a od dalekih vanjskih tržišta našli su put do Japana, Kanade, Dubaiju i Tajlanda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu