Vinari Bele Krajine prvi put u Hrvatskoj

Autor: Marta Duić , 25. travanj 2019. u 21:59
Otmar Šturm, vlasnik vinarije koja se također predstavila u ZagrebuVINASTURM.SI

Predstavljena eno ponuda uoči najvećega vinskog festivala u Deželi.

U srijedu je u Zagrebu u održan Susret gospodarstvenika na Vigredi na kojem su se prvi put u Hrvatskoj predstavila vina, gastronomija i turistička ponuda Bele Krajine, točnije jugoistočnog djela Slovenije. Susret u organizaciji SLO-CRO poslovnog kluba ujedno je bio i najava trodnevne manifestacije Vinska Vigred v Beli krajini koja se održava od 17. do 19. svibnja u Metliki i poznata je kao najveći vinski festival u Sloveniji.

Od vinara su se predstavili Hiša vina Pečarič, Vinski podrum Prus, Vina Šturm i Vinski podrum KZ Metlika, a za gastronomski doživljaj Bele Krajine zadužena je bila Belokranjska hiša Veselič. Kako kažu organizatori, zagrebačkoj publici su se predstavili s onim po čemu su poznati, hrani i vinu i napominju kako je mjesto održavanja festivala nadomak Zagreba i udaljeno ni sat vremena vožnje.

“U pitanju je najveći vinski festival u Sloveniji koji se održava od 1983. godine i na kojem se predstavlja regija poznata po dugoj tradiciju u vinogradarskoj proizvodnji. Iako je svega 400 hektara vinograda u toj maloj slovenskoj regiji, vina su to koja su itekako poznata, a naši vinari proizvode od vina do pjenušaca”, kažu organizatori.

Jedan od izlagača – Vina Šturm, obiteljska su vinarija koja, uz članove obitelji, ima dvoje stalnih zaposlenika u proizvodnji te još četvero u vinotekama.

“Naš cilj nije samo predstaviti našu vinariju, nego cijelu regiju Bele Krajine i vinski događaj koji se organizira više od tri desetljeća. Godišnja proizvodnja naše vinarije je od 80.000-100.000 butelja, prisutni smo i na hrvatskom tržištu, ali nam je još glavno tržište Slovenija”, ističu iz vinarije Šturm.

Vinski podrum Prus i ova vinska obitelj uzgaja vinovu lozu na 11 hektara vinograda koji broji 50.000 trsova, a uz široku paletu vina na tržištu su najpoznatiji po predikatnima.

“S ledenim vinima smo četiri puta bili vinar godine u Sloveniji. Naš podrum je na samoj granici Hrvatske, bavimo se i pčelarstvom imamo 200 pčelinjih zajednica. Glavno nam je tržište slovensko, prisutni smo u Hrvatskoj, a s našim slatkim vinima smo ostvarili izvoz i i u Rusiju”, pohvalio se Jožef Prus. 

Komentirajte prvi

New Report

Close