Vijeće za elektroničke medije trajno oduzelo dvije lokalne radijske koncesije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2015. u 16:30
Thinkstock

U oba slučaja članovi vijeća su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine pokušali obaviti neposredni nadzor nad radom nakladnika, no na prijavljenim adresama nisu zatekli nikoga.

Vijeće za elektroničke medije trajno je oduzelo koncesije nakladnicima dvaju lokalnih radijskih postaja, tvrtkama Mea Media iz Varaždina i Otočni radio Kornati, zbog kršenja niza zakonskih odredbi, objavljeno je na internetskim stranicama Agencije za elektroničke medije (AEM).

Kako se ističe u obrazloženju AEM-a koncesije za šire područje Varaždina te općinu Murter oduzete su zbog kršenja odredaba Zakona o elektroničkim medijima poput neprijavljivanja promjene adrese, promjena osnivača i članova društva, nedostavljanja traženih podataka o zaposlenima i snimaka emitiranog programa i pripadajućih očevidnika.

U oba slučaja članovi vijeća su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine pokušali obaviti neposredni nadzor nad radom nakladnika, no na prijavljenim adresama nisu zatekli nikoga.

Varaždinski nakladnik Vijeću je dostavio i novu adresu, no članovi Vijeća su u dvorišnoj zgradi "naišli na vrata na kojima piše Radio Aktiv i koja su bila zaključana" dok se kroz prozor vidjelo da se u unutrašnjosti nema nikakve opreme, odnosno da je prostor ispražnjen i napušten. Osim toga, članovi vijeća su krajem prošle godine uputili i oštre zamjerke na program Radio Aktiva, u kojem je do rujna 2013. direktor i većinski vlasnik bila Milena Maček, supruga Ratka Mačeka – bivšeg glasnogovornika Sanaderove vlade.

U obrazloženju odluka za obje radijske postaje navedeno je da program ne sadrži emisije lokalnog karaktera, kao ni vlastite emisije, već da su emitirali emisije radijske grupe Soundset. Također, podsjećaju i na zakonsku odredbu kojom se radiju propisuju obvezni minimalni dnevni udio vlastite proizvodnje od 30 posto, a prema njihovoj analizi glazba je na obje ukinute radijske postaje činila oko 97 posto ukupnog programa.

Protiv odluka o oduzimanju koncesija nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti spor pred Upravnim sudom u roku 30 dana od primitka odluke, stoji u odluci AEM-a koju potpisuje predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić.

Komentirajte prvi

New Report

Close