Sve ekstremniji vremenski uvjeti poljoprivrednike tjeraju na prilagodbu. Tako na pjeskovitoj podravskoj zemlji u Dinjevcu kod Pitomače, obitelj Erhatić uz lubenice i dinje sve intenzivnije uzgaja smokve. Sve što uberu prodaju na bjelovarskoj tržnici, piše HRT.
Nije ovo ni Vis ni Korčula, nego Dinjevac, Podravina. A i tu je napokon počela berba drugog ovogodišnjeg uroda smokava. Tomo i Slavica Erhatić beru ih već osmu godinu, a počeli su doslovno iz ljubavi.
“Naši su godišnji bili na Jadranu i uvijek je bilo da se koja ubrala sa strane, pošto su meni jako dobre smokve i onda je suprug vidio da je to moja želja”, otkrila je Slavica.
Uz bratovu je pomoć prvu sadnicu nabavio iz Francuske, a kako su sve bolje rodile, daljnji je rasad sam uzgajao. I ne misli stati na sadašnjih 135.
“Budući da se sve mijenja, klima se mijenja, sve je toplije kod nas, vidimo da sve više uspijeva i onda idemo sada zasaditi koliko bude išlo, ne znamo, iskreno između 400 i 500 bi ih (smokvi) trebalo sve skupa biti”, nadovezao se Tomo.
Promjena vremenski uvjeta znači i zaokret u proizvodnji
Ovim iskusnim povrtlarima proljetni olujni vjetar odnio je pet plastenika pa, kažu, više neće ulagati u najlon. Uz lubenicu i dinju, okreću se uzgoju presadnica i luka, a smokve su dobrodošla nadgradnja.
“Ispod 100 kilograma na dan ne bude sigurno, ali to je kroz nekih 2 tjedna i onda do prvog mraza, jer stvarno se je produžilo vrijeme sazrijevanja i moramo biti strpljivi i čekati”, rekla je Slavica.
“Ako bude jesen topla i duga, jer one jedanput dok krenu, dok dođu noćne temperature iznad 20 stupnjeva, onda one rastu i debljaju se”, objasnio je Tomo.
To bi, nakon prve ovogodišnje berbe koja je podbacila, napokon trebalo zadovoljiti kupce. U nedostatku drugih vrsta voća, smokve petrovače bit će i za džem, a kad se zrioba ubrza, ići će i za manje od 2 eura.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu