Veledrogerije prijete, Ostojić hitno plaća bolnicama i ljekarnama

Autor: Andreja Šantek /VLM , 27. prosinac 2012. u 21:59
Ukupni dug u zdravstvu iznosi oko 8 mlrd. kuna

Do kraja godine ide 227 mil. kn veledrogerijama za dio dugova bolnica, a u siječnju 258 mil. kuna za ljekarne.

Iz Udruge veledrogerija pri HGK upozorili su kako više nisu u stanju uredno opskrbljivati bolnice s lijekovima i sanitetskim materijalom.

U prosincu nije bilo uplata od strane HZZO-a za isporučene lijekove i sanitetski materijal u ljekarne i bolnice te su se dugovanja ljekarni, kažu, popela na 270 dana, a dugovanja bolnica u prosjeku su dulja od 500 dana, pa veledrogerije više ne mogu izvršavati obveze prema proizvođačima. Iako je nakon prošlotjednog sastanka iz Ministarstva zdravlja poslano priopćenje da je situacija pod kontrolom i kako obustave lijekova neće biti, u veledrogerijama kažu da od Ministarstva i HZZO-a nisu dobili čvrsta obećanja i garanciju, a zbog te situacije više ne mogu financirati svoje poslovanje. Ministar zdravlja Rajko Ostojić odmah je odgovorio: "Sanacija dugova bolnica obavit će se u tri koraka. Do kraja godine veledrogerijama će se isplatiti 227 milijuna kuna za pokrivanje dugova kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara starijih od 150 dana i dugova županijskih bolnica starijih od 365 dana.

Drugi korak će uslijediti u siječnju kada će se platiti 258 milijuna kuna dugova prema ljekarnama. Treći korak bit će daljnja sancija bolnica i smanjenje dugova za što je osigurano 1,1 milijarda kuna temeljem Zakona o sanacijama javnih ustanova." Kako će se sanirati preostali dugovi, za što je osigurana 1,1 milijarda kuna, ovisit će o tome, dodao je, koje će se županije odlučiti da dugove njihovih bolnica sanira država.  U veledrogerijama podsjećaju da su u Hrvatskoj definirani rokovi plaćanja od 30 do maksimalno 60 dana, ali nitko u lancu od proizvođača, veledrogerija do ljekarni i bolnica nije u stanju to poštivati. Početkom  godine, kažu, rokovi plaćanja prema ljekarnama bili su na 180 dana, a u prosincu su pomaknuti na 270 dana i  uplaćeno je 750 milijuna kuna manje nego lani. Bolnicama je uplaćeno 300 milijuna kuna manje, tako da se samo u ovoj godini stvorio novi dug veći od milijardu kuna, a ukupni dug u zdravstvu iznosi oko 8 milijardi kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close