Važno međunarodno partnerstvo Agencije za ugljikovodik

Autor: Mladen Miletić , 18. lipanj 2024. u 22:00
Sporazume su potpisali Valerie Bouillon-Delporte, izvršna direktorica Partnerstva za čisti vodik, i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike/PD

Agencija ima priliku ostvariti koristi od tehničke podrške, usmjerene na prijenosu znanja, izgradnji kapaciteta i financiranju u sektoru vodika. 

Vrijeme sramežljivog i periodničnog pojavljivanja eksploatacijskih i infrastrukturnih projekata vodika u javnosti je, čini se, iza nas, zbog sve više razine svijesti koliko je vodik kao energent, ali i kao medij za skladištenje i prijenos energije, važan za ukupnost europske energetske strategije i sigurnost opskrbe energentima.

Nisu u pitanju samo europske energetske strategije, jer i u nas je sve više vodikovih projekata, poput onoga u Omišlju, ali i javnog promicanja ovoga dijela sektora energetike. U tom smjeru, Agencija za ugljikovodike ovih je dana postigla važno međunarodno partnerstvo.

U sklopu EU Hydrogen Valley Days 2024. koji se održavaju u Bruxellesu, 17. i 18. lipnja 2024., održano je svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji između Partnerstva za čisti vodik i Agencije za ugljikovodike (Agencije). Sporazume su potpisali Valerie Bouillon-Delporte, izvršna direktorica Partnerstva za čisti vodik, i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije.

Nakon analize politika istraživanja i inovacija vezanih za vodik, Partnerstvo za čisti vodik pokrenulo je poziv za tehničku podršku regionalnim i nacionalnim upravljačkim tijelima. Agencija je uspješno aplicirala i odabrana je za stvaranje sinergija u ovom ključnom sektoru, nakon čega je započela izrada sveobuhvatnog Memoranduma o suradnji.

Taj korak predstavlja značajan doprinos daljnjem razvoju čistog vodika u Europi i jačanju suradnje između relevantnih tijela u različitim zemljama. Agencija tako ima priliku ostvariti koristi od tehničke podrške, usmjerene na prijenosu znanja, izgradnji kapaciteta i financiranju u sektoru vodika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close