Uz telekom harač u reviziju će i olakšice za reinvestiranu dobit

Autor: Jadranka Dozan , 26. veljača 2014. u 22:00
S turističkim PDV-om već se ustuknulo, zdravstveni doprinos još na vagi

Ministar Linić najavljuje i da bi se te olakšice mogle suziti samo na dobit koja doista ide u investicije.

Ministru Slavku Liniću ukazala se nova mogućnost za dodatne prihode za proračun, i to oko 300 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Otvorila se s prošlotjednom potvrdom Europske komisije da je izgubila spor s Francuskom oko posebnih poreza za telekom usluge, zbog čega je povučen sličan prekršajni postupak i protiv Mađarske. A kako to znači da i Hrvatska može ponovno posegnuti za takvim nametom koji je već imala (od kolovoza 2009. do srpnja 2012.) i od kojega je ubrala ukupno 807,4 milijuna kuna, ne čudi što ministar nije skrivao da ga je vijest iz Bruxellesa razveselila. Jer, sa zatvaranjem rebalansa stvari ne idu ni lako ni glatko, a ministar je priznao i da su za ovaj tjedan mahom ostala otvorena neka pitanja vezana uz prihodnu stranu proračuna.

 

807,4milijuna

kuna ubrano je poreza na mobilnu telefoniju u nepune dvije godine

Okrene li se Vlada opet nametima na mobilnu telefoniju, to će biti samo novi, ali lako moguće ne i posljednji primjer storniranja nekih poreznih rasterećenja i/li olakšica. Već  početkom ove godine malo se ustuknulo s 'ugostiteljskim' PDV-om kojega je nakon lanjskog spuštanja sa 25 na 10 posto Vlada podigla na 13 posto. A premda ministar Linić u tom, kao  ni u slučaju sniženja zdravstvenih doprinosa ne želi priznati da se preračunao, trenutno se razmatra i vraćanje tih doprinosa na staru stopu. Hoće li se to dogoditi, ovisi o tome kakav će biti konačan sud Komisije u vezi s planiranim setom mjera kojima Vlada namjerava svesti deficit na (od EK) zadanih 4,6 posto BDP-a.

U EK s tim u vezi podcrtavaju kako s jeseni na snagu stupaju nova računovodstvena pravila za nacionalne račune, kojima se eksplicitnije nego dosad kaže da se prijenosi poput povlačenja novca iz drugog mirovinskog stupa u proračun neće računati kao prihodi. Konačno, zbog osjetna pada dobiti kompanija i banaka, ali i Linićeva razočaranja investicijskim aktivnostima poduzetnika kojima je Vlada uvela olakšice za reinvestiranu dobit, za iduće mjesece ministar je najavio i da bi se te olakšice mogle suziti samo na dobit koja doista ide u investicije. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Trla baba lan, da joj prođe dan……toliko o aktivnostima ove Vlade na poticanju investicija i poduzetničkih aktivnosti. Skratite si muke i dajte OSTAVKU čim prije

a tko će normalan i pokušati imati dobit? jedini cilj preostalih biznismena u hrvatskoj je napustiti zemlju što prije, ostat će samo oni debelo uvezani sa milanovićima, šegonima i linićima, i nitko više.

New Report

Close