Uz kukuruz i vinovu lozu rastu mongolske borovnice i indijanske banane. Na obroncima Virja

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2024. u 09:54
FOTO: Sara Cottle/ Unsplash

Na obroncima kraj Virja uz kukuruz i vinovu lozu rastu mongolske borovnice i indijanske banane! Plantaža je to egzotičnog voća Ivana Đuriševića, profesora u srednjoj školi u Pitomači, koji je svoje znanje magistra ekološke poljoprivrede odlučio primijeniti u praksi, na vlastitom OPG-u.

Ako ne mogu obične banane, mogu indijanske! Odgovara im i podravska klima pa već nekoliko godina u jesenskim mjesecima obilno rode. Ne moraju se štititi od nametnika pa su i ekološke.

– Praktički je konzumirate kao i klasičnu bananu, morate ju otvoriti i jede se pulpa koja je kao puding, ima aromu egzotičnog voća između ananasa i papaje, manga, ovisno o sorti. Jako fini sladak okus, kazao je Ivan Đurišević, Virje.

Dok indijanska banana dobro napreduje, obitelj Đurišević bere mongolske borovnice.

Okusom podsjećaju na aroniju, ali slađe su i sočnije. Jede se svježa ili se miješa s kremastim medom za nove egzotične okuse. Jer uz voćnjak, mladi Ivan Đurišević ima i svoje pčele. A voće obrađuju – liofiliziranjem.

– Radi po principu da prvo to voće smrzava, s pomoću vakum pumpe se izvlače kristali leda, ostaje bobica kakva je ubrana s voćke i po nutritivnim tvarima ostaje na 98 posto nutritivnih tvari, otkrio je Đurišević za HRT.

Iako njegovi proizvodi nemaju službeni certifikat, princip rada je – ekološki.

– Ivanova misao vodilja od počeka je bila da jednog dana dok bude imao dijete, da bezbrižno šeće voćnjakom i jede plodove. I upravo se to sad događa i mislim da mu je to najveća nagrada za rad, kazala je Iva Gregurić-Đurišević, Virje.

Na pomoć u vinogradu njihove dvogodišnje djevojčice sada još ne mogu računati, ali mlada obitelj Đurišević ima podršku obitelji.

 Nitko od njih nije poljoprivrednik ni voćar, no složno podržavaju ekološku i egzotičnu poljoprivredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close