‘Uvedite Ministarstvo digitalne transformacije ili – preoblikujte ured’

Autor: Domagoj Puljizović , 10. svibanj 2024. u 16:00
Bernard Gršić na čelu je Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva/P. Macek/PIXSELL

Američka gospodarska komora uputila apel da se nova Vlada fokusira na sektor u kojem RH zaostaje u Uniji.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) uputila je budućoj Vladi RH apel za osnivanje Ministarstva za digitalnu transformaciju ili preoblikovanje postojećeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u ministarstvo.

AmChamova u svom prijedlog podsjeća da je “prošlo pola digitalnog desetljeća EU-a, a Hrvatska nije učinila značajna poboljšanja prema DESI indeksu, odnosno od 2023. prema Izvješću o stanju digitalnog desetljeća”, navode iz Komore.

Osnivanje novog ministarstva Komora smatra važnim jer “Hrvatska znatno zaostaje za ostalim članicama Unije u digitalnoj transformaciji”, a podsjećaju i da se “u Izvješću o digitalnom desetljeću za pojedinu zemlju iz 2023. navodi da Hrvatska ima neiskorišteni digitalni potencijal za daljnji doprinos zajedničkim nastojanjima i postizanju ciljeva digitalnog desetljeća EU-a”.

Od Bugarske do Portugala
Predloženo Ministarstvo za digitalnu transformaciju bilo bi nadležno za četiri prioritetna područja definirana Digitalnim kompasom EU-a, a to su: digitalne vještine, digitalna transformacija poslovanja, sigurne i održive digitalne infrastrukture te digitalizacija javnih usluga, ističu iz AmChama.

Iz Komore također podsjećaju da brojne države članice EU-a već imaju zasebna ministarstva zadužena za digitalnu transformaciju, uključujući Dansku, Njemačku, Grčku, Luksemburg, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku.

“Bugarska vlada ima ministra e-uprave, dok Portugal ima državnog ministra za gospodarstvo i digitalnu tranziciju”, navode u sklopu apela.

U Strategiji digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. identificirana su četiri strateška cilja: razvijeno i inovativno digitalno gospodarstvo, digitalizirana javna uprava, razvijene, dostupne i iskorištene mreže vrlo velikog kapaciteta te razvijene digitalne kompetencije za život i rad u digitalnom dobu, zbog čega AmCham osnivanje zasebnog ministarstva odgovornog za vođenje i koordinaciju digitalnih tema prepoznaje kao ključno pitanje “kako bi Hrvatska ostvarila nacionalne KPI-jeve za digitalizaciju i ispunila ambicije zacrtane u strategijama”.

Naglašava se i da “sadašnja struktura poslovnoj zajednici otežava praćenje i provedbu relevantnih zakonodavnih promjena” što “stvara nepotrebnu administrativnu složenost te razvodnjava komunikaciju o digitalnim temama i usporava provedbu projekata”.

“S obzirom na to da je složeno provesti nove zakonodavne akte koje je usvojila EU, poput Uredbe o digitalnim uslugama (DSA), Uredbe o digitalnim tržištima (DMA) ili Akta o umjetnoj inteligenciji, a da Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nema potrebne resurse i ovlasti za provođenje digitalnih inicijativa u svim sektorima, taj nedostatak nadoknađuju različita ministarstva i vladine agencije pri čemu digitalne teme ne dobivaju potrebnu pozornost”, primjećuju iz Komore.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva trenutačno provodi sedam projekata ukupne vrijednosti 40.747.046,26 eura koje financira iz EU Fondova, a lani potkraj travnja završio je s provedbom projekta “Strategija digitalna Hrvatska i jačanje međuinstitucijske suradnje i koordinacije za uspješnu digitalnu tranziciju društva i gospodarstva” za koju mu je isplaćeno 87.995,22 eura NPOO sredstava.

Obrisi nove Vlade
I dok ostaje vidjeti hoće li se u slaganju nove vladajuće koalicije uvažiti taj apel, naziru se već polako i obrisi buduće Vlade. Kako prenosi Večernji list, novi HDZ-ov koalicijski partner dobit će nekoliko pozicija važnih za razvoj ekonomije.

Novi potpredsjednik Vlade iz redova Domovinskog pokreta zadužen za resor demografije bit će Mario Radić, koji je s Juricom Lovrinčevićem 2016. ušao u Pevex. Također, od 2000. vodio je tvrtku Filir kojoj su glavne djelatnosti logistika i zastupanje stranih kompanija na hrvatskom tržištu, a koja pokriva brendove Bake Rolls, Belvita, Milka, Oreo…

Prema najavama, Mariju Vučković na čelu Ministarstva poljoprivrede trebao bi zamijeniti glavni tajnik DP-a Josip Dabro, dok sadašnji MINGOR postaje Ministarstvo gospodarstva i energetike, a vodit bi ga trebao Krešimir Bubalo, sadašnji predsjednik Uprave Pevexa.

Komentirajte prvi

New Report

Close