Uslužnoj uljari Županić i PPP Cafuk zlatne medalje

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2015. u 09:36
Thinsktock

U usporedbi s brojem prijavljenih prethodnih godina, ovakav rezultat ide u prilog dobrom uspjehu i kontinuitetu manifestacije.

U Čakovcu je održana 5. Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, a na izložbu se prijavilo 26 proizvođača iz 4 županije s ukupno 33 uzoraka bučinog ulja. Od toga su 25 bila iz kategorije nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih na tradicionalan način uz prženje tijesta bučinih koštica, dok je 8 ulja bilo proizvedeno hladnim prešanjem. U usporedbi s brojem prijavljenih prethodnih godina, ovakav rezultat ide u prilog dobrom uspjehu i kontinuitetu manifestacije.

Otvorenju su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić te zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Zamjenik župana Košić je naglasio kako je Varaždinska županija jedna od inicijatora i organizatora ove izložbe, ponosna na bučino ulje kao prepoznatljiv i cijenjen proizvod, ali i na sve proizvođače bez čijeg truda, volje i mukotrpnog rada ne bi bilo tog tradicionalnog proizvoda.

– Svjesni smo činjenice da baštinimo izrazito dugu tradiciju, u proizvodnji i upotrebi bučinog ulja, jer se radi o proizvodu koji je srastao sa svojim žiteljima – rekao je Košić te čestitao svim nagrađenima, a posebno je pohvalio sve nagrađene iz Varaždinske županije.

Naime, od tri dodijeljene zlatne medalje dvije su otišle u Varaždinsku županiju, pa je tako zlatnu medalju dobila Uslužna uljara Županić iz Vidovca kao i PPP Zdravka Cafuka, iz Domitrovca.

Važno je istaknuti kako su prema uzorcima određivani  rezultati svake pojedine analize odnosno određivanja slobodnih masnih kiselina, peroksidnog broja i senzorskih karakteristika dodijeljen odgovarajući broj bodova. Na osnovu ukupnog broja bodova i kriterija određenih Pravilnikom o ocjenjivanju bučinih ulja dodijeljene su u kategoriji nerafiniranih bučinih ulja 3 zlatne, 8 srebrnih i 7 brončanih medalja te 7 priznanja kvalitete, dok su u kategoriji hladno prešanih ulja dodijeljene 2 zlatne, 4 srebrne i 1 brončane medalja te 1 priznanje kvalitete. Obzirom na broj i vrste dodijeljenih medalja svakako je vidljiv uspjeh Izložbe bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske u nastojanju da potakne i okupi proizvođače kvalitetnih bučinih ulja, a činjenica da ove godine nije dodijeljena Velika zlatna medalja ostaje svojevrstan izazov i poticaj proizvođačima za buduće manifestacije.

Županije, organizatori ove izložbe, su ponosne na ovaj svoj prepoznatljiv i cijenjen proizvod i na proizvođače bez čijeg truda, volje i mukotrpnog rada ne bi imali tradicionalni proizvod. Svjesni smo činjenice da baštinimo izrazito dugu tradiciju, u proizvodnji i upotrebi bučinog ulja, jer se radi o proizvodu koji je srastao sa svojim žiteljima. Ono nije od jučer, mnogi pisani tragovi, vode nas kroz proizvodnju i korištenje bučinog ulja. U počecima, bučine koštice su služile kao hrana stoci, te se je tek samo mali dio prerađivao u ulje, primitivnim tiještenjem bez zagrijavanja. Danas su tehnologije uznapredovale u sponi sa sviješću svih onih kojima je bučino ulje neizostavni dio u pripremi različitih gastronomskih jela i delicija. Stoga budućnost ovih jedinstvenih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već i u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, naravno uz neophodna tehnološka unaprjeđenja i inovacije.

Nova izazovna vremena, s kojima se Hrvatska susreće, širenje tržišta, povećanje konkurencije i standarda proizvodnje predstavljaju za nas nove zahtjeve, ali i mogućnosti da se dokažemo svojom kvalitetom i vrhunskim proizvodom kojim možemo konkurirati svim zemljama Europske unije. Da izložbe mogu poslužiti i u nekoj „drugoj vrsti promocije i marketinga“ govore u prilog i istraživanja provedena na bučinim uljima Sjeverozapadne Hrvatske u posljednje tri godine. U jednom od značajnih međunarodnih časopisa Industrial Crops and Products u 2014. godini, objavljen je rad "Variance of quality parameters and fatty acid composition in pumpkin seed oil during three crop seasons" autora Sandre Neđeral, Marinko Petrović, Dragutin Pukec, Dubravke Škevin, Klare Kraljić, Marka Obranović (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Dragutina Vincek (Varaždinska županija).

Ovo su prva istraživanja na bučinim uljima našeg kraja i naših proizvođača. Analize udjela slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja kao osnovnih pokazatelja kemijske kvalitete ulja pokazuju da je kvaliteta bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske na vrlo visokoj razini. Isto tako, studija je pokazala da su sadržaj masnih kiselina i peroksidnog broja bili pod utjecajem klimatskih uvjeta sezone proizvodnje dok nije zabilježen značajniji utjecaj procesa prerade.

Otvorenju izložbe je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek.

Komentirajte prvi

New Report

Close