Uprava HŽ Carga oglasila se o prosvjedima

Autor: Objava za medije , 15. svibanj 2013. u 14:53
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Uprava HŽ Carga uvažava pravo radnika na provođenje industrijskih akcija…

Uprava HŽ Carga uvažava pravo radnika na provođenje industrijskih akcija te je zbog najave štrajka i prosvjeda pozvala predsjednike Sindikata strojovođa Hrvatske i Sindikata željezničara Hrvatske i u ponedjeljak 13. svibnja održala prvi sastanak u postupku mirenja. Predsjednici sindikata na sastanku su se izjasnili da ne odustaju od svojih zahtjeva i provođenja industrijskih akcija, priopćeno je iz Uprave HŽ Carga.

Njihovo priopećenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena: 

Zbog zaustavljanja 27 vlakova nisu zabilježene veće poteškoće u obavljanju teretnog prijevoza. Negativne posljedice odrazit će se u kasnijoj predaji međunarodnih teretnih vlakova susjednim željezničkim upravama, tj. prijevoznicima koji djeluju na njihovom području.

HŽ Cargo posluje na tržišnim principima u skladu s Programom restrukturiranja za razdoblje 2012. – 2016., koji se temelji na analizi dosadašnjeg stanja i poslovanja, optimizaciji troškova i poboljšanju likvidnosti. U cilju bolje likvidnosti društva maksimalno se poduzimaju aktivnosti na naplati potraživanja, reprogramiranju postojećih kreditnih obveza, reprogramiranju postojećih obveza prema vjerovnicima, kao i racionalizacija troškova koja uključuje i zbrinjavanje viška radnika. Uz to u modernizaciju i redovito održavanje lokomotiva i vagona u 2012. i prvom kvartalu 2013. HŽ Cargo uložio je 126,4 milijuna kuna vlastitih sredstava.

U sklopu Programa Vlada je 2. svibnja prihvatila izvješće o provedenom postupku prikupljanja pisama interesa i pregovorima s potencijalnim investitorima u vezi promjene vlasničke strukture HŽ Carga i ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda. Četiri kompanije pozvane su da podnesu obvezujuće ponude za kupnju udjela u HŽ Cargu. Potencijalni kupci su domaći konzorcij koji čine Đuro Đaković Holding i fondovi Questus i Nexus, te češki AWT, rumunjski Feroviar i austrijski Rail Cargo. Njihove ponude vrednovat će se prema predloženom planu restrukturiranja, a ulagači će moći preuzeti do 75% udjela u HŽ Cargu dok će ostatak udjela ostati u vlasništvu RH.  

Proces restrukturiranja neophodan je za poslovanje HŽ Carga d.o.o. sukladno potrebama tržišta, tj. gospodarskih i ekonomskih zahtjeva uoči predstojeće liberalizacije tržišta koja će nastupiti 1. srpnja 2013. godine.

    

Komentirajte prvi

New Report

Close