Upozorenje doktora: Imamo situaciju da proslava rođendana završi smrću u 7 dana

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2020. u 08:53
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Od početnog jednog COVID odjela u županijskoj bolnici u Čakovcu, do danas je u sustav prilagođeno ukupno pet odjela koji se brinu samo o COVID pacijentima. Na dan ih ovamo dolazi i desetak novih, a trenutačno je hospitalizirano 70 bolesnika, od kojih je 10 na respiratoru.

Ne tako davno, Međimurska županija bila je takozvana “korona free” zona. No, ovih dana slušamo kako ta županija epidemiološki “gori”. I danas je ondje više od dvjesto novozaraženih. Ekipa HRT-a bila je na COVID odjelu čakovečke bolnice.

Svakodnevica sestre Jelene Horvat posljednjih sedam mjeseci u bolnici počinje oblačenjem skafandera. Više od 10 godina provela je na odjelu traumatologije, a kada se trebalo izložiti opasnosti, nije dvojila ni sekunde.

– Svakom pacijentu pristupamo individualno, uvijek se predstavimo, pišemo svoja imena na skafander, jesmo li sestre ili doktori, kako se zovemo, da nas barem mogu dozvati. Jedan tim ulazi odmah u 7 sati da preuzme smjenu od noćne smjene i sljedeća je četiri sata na odjelu s pozitivnim pacijentima na koronavirus, objasnila je medicinska sestra na COVID odjelu Županijske bolnice Čakovec  Jelena Horvat.

– U gotovo pa “černobilskim” odijelima, bez mogućnosti odlaska čak i na toalet, sva komunikacija s pacijentima obavlja se s izdvojenog balkona preko kojega se ulazi u bolesničku sobu.
– Ne trebamo to preuveličavati, mi smo svoj poziv odabrali, školovali smo se za to i to je velik izazov za nas, smatra sestra Jelena.

Izazov je i za zdravstveni sustav koji se u normalnim okolnostima suočavao s nedostatkom bolničkog osoblja, a kamoli sada – za vrijeme pandemije.

Od početnog jednog COVID odjela u županijskoj bolnici u Čakovcu, do danas je u sustav prilagođeno ukupno pet odjela koji se brinu samo o COVID pacijentima. Na dan ih ovamo dolazi i desetak novih, a trenutačno je hospitalizirano 70 bolesnika, od kojih je 10 na respiratoru.

– Nažalost, to nisu samo stari i inače bolesni, pod navodnicima besperspektivni ljudi. Tu ima osoba koje imaju uobičajene svoje kronične internističke ili neke druge bolesti. U prosjeku u bolnici ostaju 10-ak dana, a tijekom boravka primaju antivirusnu terapiju. Uz takozvane imunomodulacijske lijekove i ono što nam je praktički temelj terapije je terapija kisikom i mehanička potpora disanju, rekao je Branko Ostrički, dr. med./spec. interne medicine.

U prijevodu – živote spašavaju respiratori. I neće biti bolje sve dok se građani oglušuju na apele struke, upozorava doktor Ostrički.

– Imamo situaciju da se slavi djedov 84. rođendan, okupi se obitelj, 10-15 ljudi i oni prenesu djedu bolest. Djed za 4 dana završi kod nas i za 7-8 dana od proslave umre na respiratoru u dosta velikim mukama, upozorava dr. Ostrički za HRT.

I zato je iznimno važno održavati fizičku distancu te izbjegavati nepotrebna okupljanja. Jedino ćemo tako zaštititi sebe i svoje najbliže.

Komentirajte prvi

New Report

Close