Upogonit će se sve što je Vladi na raspolaganju, podrška i iz EU

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2020. u 08:01
Foto: PIXSELL

Premijer i članovi Vlade obišli Zagreb, ministar Marić poručio kako je na državi da učini sve što može, proračunski i općenito.

Potres jakosti 5,3 stupnja pogodio je u nedjelju ujutro Zagreb, a drugi udar uslijedio je minutu iza 7 sati. Nakon toga zabilježeno je još nekoliko slabijih potresa oko 3 stupnja.

Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, 7 kilometara sjeverno od Zagreba, objavljeno je na specijaliziranoj stranici EMSC. U jeku borbe protiv koronavirusa i rasta broja oboljelih, točno na dan kada je Vlada pooštrila mjere vezane uz okupljanje građana Zagreb se našao pod udarom najtežeg potresa u posljednjih 140 godina.

Savjeti o koronavirusu na kratko su pali u drugi plan, a građani koji su ujutro napuštali svoje stanove i kuće zamoljeni su da se pridržavaju propisanog razmaka jedni od drugih. Iako se činili kako je to jako teško većina građana pridržavala se savjeta.

U samom središtu grada zabilježene su velike materijalne štete, a u dijelovima grada ostali su bez struje i vode. Na teren je osim hitnih službi izašao i premijer Andrej Plenković u pratnji članova Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako će Vlada upogoniti sva raspoloživa sredstva i sve što je u njenoj moći kako bi što prije sanirala štetu nastalu potresom koji je pogodio Zagreb.

“Prvi dojmovi prolazeći kroz centar grada… zaista se radi o jako velikoj materijalnoj šteti, sve to ćemo skupa procjenjivati, i sam naš proračun je što se tiče gospodarstva pod utjecajem koronavirusa. Upogonit ćemo sve što nam je na raspolaganju i u našoj moći”, rekao je novinarima ministar Marić prilikom obilaska oštećenih dijelova centra Zagreba.

Dodao je da se radi o izvanrednoj situaciji te da je na Vladi da učini sve što može, proračunski i općenito, kako bi se što prije sanirala materijalna i druga šteta nastala potresom.

Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi izašlo je na teren u centru grada Zagreba pomoći u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića, Ilicom do zapadnog dijela grada.

Građevinske tvrtke na raspolaganju su građanima i nadležnim institucijama u sanaciji šteta zbog potresa u Zagrebu, rekla je potpredsjednica HGK za promet i građevinarstvo Mirjana Čagalj. Svi kojima je potrebna pomoć mogu se javiti na mail graditeljstvo@hgk.hr.

Građevinske tvrtke iz Zagreba spremne su se angažirati u saniranju štete na građevinama i drugim objektima. Spremne su angažirati radnike, inženjere i mehanizaciju, kaže Mirjana Čagalj.

Reagirala je i Europska unija. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je telefonski u nedjelju ujutro s premijerom Andrejem Plenkovićem i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

“Jutros sam telefonski razgovarala s premijerom Plenkovićem, koji me informirao o jakom potresu u Zagrebu. Teška situacija za Hrvatsku: potres i koronavirus. Naše misli su s Hrvatskom. Budite jaki! EU je s vama!”, poručila je preko twittera predsjednica Komisije.

Osim predsjednice Komisije oglasili su se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič s izrazima potpore i spremnošću da pomognu.

Linija za pomoć

Grad Zagreb je uveo besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene potresom u nedjelju. Iz Grada Zagreba pozivaju ponajprije one koji su ostali bez svojih domova ili su u potresu teško oštećeni, da se odmah jave na posebnu telefonsku liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć. Svi koji nakon potresa sumnjaju u ispravnost plinskih instalacija mogu se javiti na besplatni broj 0800 400 400. U slučaju poteškoća s opskrbom vodom građani se mogu javiti na broj 01/616-39-99.

Komentirajte prvi

New Report

Close