Ugovor s Yildirimom tek kada opravda povjerenje. Turci stižu za 15-ak dana

Autor: Marija Brnić , 22. listopad 2024. u 22:00
U državnim redovima uvjereni su da će se vratiti na početne dogovorene pozicije, odnosno da će državni dioničari (CERP, Fond za financiranje razgradnje NEK, Janaf i Plinacro) zajedno zadržati udjel od 25% plus jednu dionicu/Igor Šoban/PIXSELL

Istekao rok za povlačenje ‘viška’, čeka se upis promjena temeljnog kapitala u sudski registar.

Prošlo je predviđenih sedam dana od kada je skupština dioničara Petrokemije prihvatila prijedlog većinskog vlasnika turske grupacije Yildirim da se omogući da njezina tvrtka Terra Mineralna gnojiva povuče dio preplaćenog kapitala iz provedene dokapitalizacije i da se zaključi taj postupak kako je i bilo usuglašeno s partnerima iz redova države, koji bi nakon svega trebali zadržati kontrolni paket.

No, preciznih podataka o iznosima koji su uneseni i sada bi trebali biti povučeni, te o točnom i konačnom broju dionica koje će pojedini dioničari nakon svega imati još nema.

Pušu na hladno
U samoj odluci s glavne skupštine Petrokemije, naime, naveden je bio samo prijedlog Yildirima prema kojemu sudionik iz postupka dokapitalizacije koji je prethodno uredno ispunio upisnicu i uplatio navedeni iznos “ima pravo, ali ne i obvezu” u roku od 7 kalendarskih dana obavijestiti upravu želi li sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala s manjim iznosom od upisanoga, te bi mu u slučaju da to zatraži, višak bio vraćen.

Zasad bez preciznih podataka

Još nema preciznih podataka o iznosima koji su uneseni i sada bi trebali biti povučeni, broju dionica koje će pojedini dioničari imati…

U sudskom registru, pak, još nije evidentirana nikakva promjena, niti u SKDD-u, pa očito poučeni lošim iskustvom, dok sve nije “crno na bijelo”, o daljnjim vlasničkim odnosima u kutinskom proizvođaču mineralnih gnojiva svi uključeni šute.

U državnim redovima tek su uvjereni su da će se vratiti na početne dogovorene pozicije, odnosno da će državni dioničari (CERP, Fond za financiranje razgradnje NEK, Janaf i Plinacro) zajedno zadržati udjel od 25% plus jednu dionicu.

No, za razliku od postupka upisa i uplate novih dionica, kada je država ishitreno uplatila dogovoreni iznos prije nego je to učinio Yildirim, vjerujući u dogovorene iznose s kojima će svaka strana povećati temeljni kapital Petrokemije, a što je za posljedicu imalo pad državnog udjela ispod 25%, sada se i na potpisivanje izmjena kupoprodajnog ugovora kojima će se urediti međusobne odnose oko niza drugih pitanja, neće dogoditi prije nego država i formalno stekne svoj kontrolni paket u Petrokemiji.

Dok se ne ispoštuje dogovor oko dionica, dakle, nema ni potpisa aneksa ugovora. A dok se službeno ne okonča upis novih dionica i ne potpiše novi dodatak ugovoru, ni u Ministarstvu gospodarstva, koje je bilo zaduženo za pregovore s Yildirimom, ne žele izlaziti s informacijama oko ostalih uvjeta oko kojih su postigli dogovor.

Kandidat na sjednici CERP-a
Neslužbeno se čuje da jedan od vlasnika obiteljske grupacije Yildirim iz Turske u Hrvatsku stiže kroz 15-ak dana, kada bi se očigledno mogao i potpisati aneks ugovora, oko čijih uvjeta je u ime Vlade pregovarao ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Još nema detalja niti oko druge točke oko koje su se usuglasili skupštinari Petrokemije, ulasku petog člana u Upravu. Iako nije precizirano u samoj odluci, prijedlog je shvaćen kao otvaranje mjesta za člana Uprave kojeg će predložiti država, a koja ga unatoč 45-postotnom udjelu nije imala predstavnika.

Ime kandidata trebalo bi biti utvrđeno na sjednici Upravnog vijeća CERP-a, koje uobičajeno kadrovira u tvrtkama u kojima je država manjinski dioničar i koje nisu na listi strateških poduzeća. Prema neslužbenim informacijama, i Upravno vijeće trebalo bi se sastati u prvoj polovici studenoga.

Fokus je za sada još na kontrolnom paketu. U sudskom registru, inače, još nisu upisane ni promjene u Upravi koje je prihvatio NO prije gotovo dva mjeseca, jer formalno je još na čelu tvrtke Ali Odabaş, kojeg je trebao zamijeniti kolega iz Uprave Petrokemije Büllent Oğuz Balli, a uz aktualne članove Ermana Akmana i Faruka Özkisu, u Upravu bi trebala ući i nova članica Nihan Pinar.

Komentirajte prvi

New Report

Close