Predstavnici ugostitelja na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem u utorak su opet zatražili porezno rasterećenje sektora.
Traže snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, piva i vina. Kao privremeno zamjensko rješenje predlažu izuzimanje iznosa bruto plaća zaposlenika iz osnovice za obračun PDV-a, kako bi se oslobodio prostor za spašavanje poslovanja i zadržavanje djelatnika.
Dražen Biljan iz Nacionalne udruge ugostitelja istaknuo je da pomoć koju su dobili ugostitelji nije dovoljna. “Porezno nas rasteretite za četiri najprodavanija artikla, tu bi nam se dostavio prijeko potreban kisik kako bismo preživjeli”, istaknuo je.
Marić je istaknuo da ono što ugostitelji traže nije prepoznato niti moguće u našem poreznom sustavu, niti u sustavu bilo koje zemlje EU.
“Trošak radne snage je porezno priznati trošak, ali u sustavima u kojima i treba biti porezno priznat, a to su sustav poreza na dohodak te poreza na dobit. Ne možemo izravne poreze brkati s neizravnim porezima kakav je PDV.
Proteklih nekoliko tjedana imamo dobre rezultate, pokazuje to fiskalizacija”, izjavio je ministar. Dodao je da je ugostiteljstvo jedan od rijetkih sektora koji je i danas prepoznat u smislu mjera očuvanja radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.činjenica je da je ugostiteljstvo daleko najreguliraniji sektor u hr ali ipak, nije fiskalna politika ta koja je tu presudna…to što je manjak djelatnika u sektoru a koji se pokušavaju privući većim dohodcima nije problem regulative nego tržišta, stoga ok da se na kavu i bezalkoholne napitke pokušava ishoditi manji pdv ali niti to neće pridonjeti boljoj profitabilnosti sektora odnosno, imati će samo kratkoročni učinak…
vremena i trendovi se mjenjaju, to je bar jasno a ugostiteljstvo, preciznije točenje pića i napitaka ako nisi na top poziciji već dugo nije posao a pogotovo ne ako je prostor u najmu, stoga umjesto poreznih poticaja bi bolje bilo da se ug subijekti koji krpare kraj sa krajem i/ili samo generiraju gubitke a to su uglavnom svi oni koji imaju dnevne prihode ispod 3 k. kn, prestanu boriti protiv tržišta te orjentiraju ili prekvalificiraju na neku drugu djelatnost jer nikakvom fiskalnom kemijom neće postići da zarađuju više, jednostavno ih je previše i vrijeme je da shvate da su zlatna vremena birtaštva već odavno prošla
Uključite se u raspravu