Ugostitelji prijavili više od 35 milijuna eura prometa kad je igrala Hrvatska

Autor: Jadranka Dozan , 20. lipanj 2024. u 22:00
Ove srijede, tj. na dan odigravanja utakmice između Hrvatske i Albanije u ugostiteljskim djelatnostima izdano je računa u vrijednosti 16,3 milijuna eura (od čega u Zagrebu oko tri milijuna), a nešto manji iznos dijelom je objašnjiv i radnim danom/I. Ivanović/PIXSELL

Profitiranje od euforije Eura ovisi o tome koliko će reprezentacija ostati u Njemačkoj.

U kojoj mjeri će Europsko prvenstvo u nogometu utjecati na rezultate domaćeg turističkog sektora u mjesec dana trajanja Eura 2024. te hoće li i koliko na dolaske stranih turista i prateću potrošnju utjecati predstojeća Olimpijada u javnosti se mogu čuti različite procjene.

Ipak, očekuje se da će sezona ukupno gledano, računajući pred- i posezonu, i ove godine biti solidna. Istodobno, za neke poslovne niše nogometna euforija je vrijeme izvanredne “berbe”, s tim da ona nedvojbeno ovisi i o tome koliko će Hrvatska ostati na Euru.

Navijačke opskrbe
Među onima koji su na dane dviju dosadašnjih utakmica hrvatske reprezentacije zabilježili iznadprosječne promete svakako su poduzetnici u ugostiteljstvu.

Prema podacima Porezne uprave o potrošnji mjerenoj fiskaliziranim prometima, na dan prve utakmice, sa Španjolskom, kafići, restorani i drugi oblici pužanja usluga pripreme i usluživanja hrane i pića prijavili su gotovo 19 milijuna eura prometa, od čega su npr. zagrebački ugostitelji prijavili više od 3,2 milijuna.

Udarni dan uoči sraza

Pečat hrvatskih utakmica kod trgovaca se više odražava na pojačanoj potrošnji dan prije.

Ove srijede, tj. na dan odigravanja utakmice između Hrvatske i Albanije u ugostiteljskim djelatnostima izdano je računa u vrijednosti 16,3 milijuna eura (od čega u Zagrebu oko tri milijuna), a nešto manji iznos dijelom je zasigurno objašnjiv i radnim danom te ranim terminom dvoboja.

Ipak i tih 16,3 milijuna eura osjetno je više od prosječnih dnevnih prometa ugostitelja u prvh dvadesetak dana lipnja. Zaključno sa srijedom, od početka mjeseca prijavili su oko 295 milijuna eura prometa.

Utjecaj rasporeda događanja na Euru u nekim djelatnostima u kojima je on neupitan, poput npr. poduzetnika koji se bave organizacijom putovanja, iz podataka o fiskalizaciji ne može se razaznati, ali kad je riječ o trgovcima, iz podataka Porezne uprave jasno se nazire taj utjecaj.

Pritom se u fiskaliziranim prometima trgovaca “pečat” hrvatskih utakmica dosad više odražavao na pojačanoj potrošnji dan prije. Tako je u sektoru trgovine dan uoči prve utakmice Hrvatske kroz fiskalne blagajne prošlo više od 110 milijuna eura, što je deset milijuna više nego prethodnog dana i pet milijuna više nego u subotu, odnosno na sam dan utakmice.

Ukupno gledano, od početka ove godine u svim je djelatnostima u sustavu fiskalizacije izdano računa u vrijednosti većoj od 17,8 milijardi eura, od čega se 2,52 milijarde odnose na prvih 20-ak dana lipnja. U prvih pet mjeseci ukupan je fiskalizirani promet bio za gotovo dvije milijarde eura ili 14 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Poguranac viših cijena
Fiskalne blagajne ugostitelja evidentirale su do kraja svibnja više od 1,37 milijardi eura ili čak 37 posto više nego lani. S 295 milijuna prijavljenih već do 19. lipnja i ovaj mjesec očito će premašiti usporedivi lanjski (s 410 milijuna prometa) pa je izgledno i da će lanjski polugodišnji promet ugostitelja (1,4 milijarde) biti premašen za stotine milijuna.

Naravno, u dobroj mjeri za to su povećanje zaslužne više cijene, a na tom tragu su i posljednji podaci DZS-a o inflaciji. U godišnjim se usporedbama najveći porast cijena u svibnju bilježi upravo u kategoriji Restorani i hoteli, s prosječnim godišnjim rastom od gotovo 11 posto.

Kad je pak riječ o turizmu, u djelatnostima pružanja smještaja gotovinom i karticama plaćeni su računi vrijedni gotovo 465 milijuna eura. U odnosu na prošlu godin to je povećanje za više od 60 milijuna ili 15-ak posto.

U 20-ak dana lipnja izdani su računi u vrijednosti većoj od 180 milijuna eura, što nagovještava da bi se lipanj mogao zaključiti sa skromnijim rastom u odnosu na isti mjesec prošle godine, s fiskaliziranih 342 milijuna eura promet.

Komentirajte prvi

New Report

Close